Den svenske programmeraren Ola Bini greps den 10 april i Ecuadors huvudstad Quito misstänkt för dataintrång. Svensken uppges stå Wikileaksgrundaren Julian Assagne nära. Foto: Dolores Ochoa

Fallet Ola Bini – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske programmeraren Ola Bini är misstänkt i Ecuador för otillåtet intrång i datorsystem. Här följer vad som har hänt hittills i fallet.

2019

11 april: Uppgifter gör gällande att Ecuadors inrikesminster gått ut med att en svensk man gripits i Ecuador. Mannen uppges vara en nära medarbetare till Wikileaksgrundaren Julian Assgne som samma dag gripits på landets ambassad i London.

12 april: Ecuadors ambassad i Sverige bekräftar uppgifterna och påstår att den svenske mannen ska ha släppts. Uppgifterna dementeras senare av Ecuadors inrikesminister.

13 april: Utrikesdepartementet (UD) bekräftar att en svensk man i 30-årsåldern, Ola Bini, är frihetsberövad i Ecuador. Enligt lokala medier är Ola Bini misstänkt för dataintrång och häktats i 90 dagar. Experter säger att Bini riskerar tre till fem års fängelse om han döms.

18 april: I ett första uttalande till SVT Nyheter säger Ola Bini att han är övertygad om att anklagelserna mot honom kommer att falla då han anklagas för ett ”tankbrott” som är ”orwellskt”. Under ett besök i Washington säger Ecuadors president Lenín Moreno att svensken har hackat telefoner och konton tillhörande både privatpersoner och regeringen.

23 april: UD kallar upp Ecuadors ambassadör för att få svar om Ola Bini. – Vid mötet begärde vi klargöranden om vad den svenske medborgaren anklagas för, säger Vilhelm Rundquist, presskommunikatör på UD.

2 maj: En domstol i Ecuador tar upp en överklagan från Ola Bini och beslutar att mannen ska bli kvar i häktet.

11 maj: Ola Bini begär att få släppas mot borgen.

23 maj: FN kritiserar Ecuador för gripandet av Ola Bini och ifrågasätter om svenskens juridiska rättigheter har följts samt om landet följs internationella konventioner.

30 maj: En domstol avslår Ola Binis begäran att bli frisläppt mot borgen.

18 juni: Ola Binis försvarsadvokat Carlos Soria säger till SVT Nyheter att utfrågningen av Ola Bini i Ecuador ”inte är juridiskt korrekt”. – Vi vet inte vad ärendet gäller, säger Carlos Soria.

21 juni: Familjens Binis presskontakt Mats Lövgren uppger att Ola Bini har släppts fri men att Bini kan tvingas stanna kvar i landet tills rättsprocessen är avslutad.

25 juni: I en intervju med SVT Nyheter säger Ola Bini att han inte får lämna landet och fortfarande inte vet vad han är anklagad för. Min största frustration är att de inte presenterat ett enda bevis på att jag gjort något fel.

10 juli: Ola Binis häktningsperiod förlängs med 30 dagar, meddelar en domstol i Ecuador. Bini själv uppger att han fortfarande inte vet vad han är anklagad för.

2 augusti: Utredningstiden förlängs ytterligare med 30 dagar. Det är fortfarande oklart vad Ola Bini är misstänkt för.

30 augusti: Åklagaren i Ecuador ändrar brottsrubriceringen mot Ola Binis fall från ”attack mot datorsystems integritet” till ”otillåtet intrång i datorsystem”. Enligt Mats Lövgren ska den nya brottsrubriceringen inte påverka straffskalan som fortfarande är fängelse i tre till fem år.

10 oktober: Rättegången mot Ola Bini var planerad att börja klockan 17 svensk tid, klockan 10 lokal tid, i Ecuador. Men förhandlingen ställs in utan något nytt datum.

2020

14 januari: Ola Bini får nytt datum för så kallade ”pre-trial” till den 17 februari 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer