Ola Bini, till höger i bild, anländer till domstolen under torsdagen den 1 augusti. Foto: Dolores Ochoa/AP Photo/TT

Åklagare ändrar brottsrubriceringen – Ola Bini misstänks för dataintrång

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske programmeraren Ola Bini greps i Ecuadors huvudstad Quito i mitten av april, misstänkt för att ha hackat regeringskonton. Under ett domstolsförhör på torsdagen meddelade åklagaren att han ändrat brottsrubricering i fallet.

Ola Bini ställdes under torsdagen inför ett nytt förhör i Ecuador. Anklagelserna försköts från ”attack mot datorsystems integritet”, som åklagaren tidigare sagt att det rörde sig om, till ”otillåtet intrång i datorsystem”, skriver Dagens Nyheter.

– Jag känner inte till någon förklaring. Ola och hans försvar spekulerar i att åklagaren inte har lyckats hitta något underlag över huvud taget för den första brottsrubriceringen. Och att genom att byta brottsrubricering tror åklagaren att han ska ha bättre möjligheter att hitta något, säger Ola Binis pappa Dag Gustafsson, till TT.

Enligt Mats Lövgren, presskontakt för Ola Binis familj, ska den nya brottsrubriceringen inte påverka straffskalan – som är fängelse i tre till fem år.

– Uppgifterna jag har fått är att straffskalan är den samma som tidigare, säger han till SVT Nyheter.

Greps samma dag som Assange

Ola Bini greps den 11 april tidigare, samma dag som vännen och Wikileaksgrundaren Julian Assange greps på Ecuadors ambassad i London. Ecuadors president Lenín Moreno har tidigare anklagat Ola Bini för att ha hackat telefoner tillhörande regeringsmedlemmar, men enligt åklagarens nya brottsrubricering ska Bini ha gjort datatrång mot det statliga telekombolaget CNT.

– Åklagaren hävdar att en skärmdump från 2015, som hittats i Ola Binis mobiltelefon, bevisar dataintrånget. Men vi menar att det inte finns något i bilden som bevisar att det skett något brott, säger Mats Lövgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.