Ola Bini, till höger i bild, anländer till domstolen under torsdagen den 1 augusti. Foto: Dolores Ochoa/AP Photo/TT

Utredning mot Ola Bini förlängs

Uppdaterad
Publicerad

Svensken Ola Bini är fortsatt fast i Ecuador efter att åklagaren har fått utredningstiden förlängd. Vad svensken är misstänkt för är oklart. Nytt besked väntas om 30 dagar, skriver Dagens Nyheter.

Det var under torsdagskvällen, svensk tid, som domstolen i Ecuadors huvudstad Quito beslutade att utredningen mot den svenske programmeraren Ola Bini förlängs med en månad, skriver DN. Vad svensken är misstänkt för är oklart.

– Det har inte varit några förhör. Det enda de bett mig om är att ge upp mina lösenord. De har inte ställt en enda fråga till mig, varken polis eller åklagare, har Ola Bini tidigare sagt i en intervju med SVT Nyheter.

Förlängningen innebär att Ola Bini inte får lämna landet. Enligt ett pressmeddelande från statsåklagaren i Ecuador måste han visa upp sig för rättsväsendet var åttonde dag.

Nytt besked

Ola Bini greps den 11 april tidigare i år, samma dag som vännen och Wikileaksgrundaren Julian Assange greps på Ecuadors ambassad i London. Bini häktades därefter för en 90 dagar lång utredningsperiod. Den 21 juni släpptes han fri men med restriktioner eftersom åklagaren inte kunde presentera tillräckligt starka bevis för att motivera en fortsatt häktning.

Den 11 juli löpte den 90 dagar långa häktningstiden ut, men dagen innan gav domstolen besked om att häktningstiden förlängs med ytterligare 30 dagar.

Nu väntas än en gång ett nytt besked om 30 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.