Ola Bini: Känner mig inte fri, nu börjar den riktiga kampen

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske programmeraren Ola Bini som suttit häktad i Ecuador sedan i april släpptes för fyra dagar sedan. Men han får inte lämna landet och vet fortfarande inte vad han är anklagad för. – Min största frustration är att de inte presenterat ett enda bevis på att jag gjort något fel, säger han i en intervju med SVT Nyheter.

Ola Bini befinner sig just nu på en hemlig och säker plats i Ecuadors huvudstad Quito. Varje fredag måste han anmäla sig hos åklagarmyndigheten eftersom han inte får lämna landet under den fortsatta rättsprocessen.

Men exakt vad nästa steg blir i den processen är det svårt att svara på.

Svensk häktad i Ecuador

Åklagaren har till mitten av juli på sig att antingen ändra brottsrubriceringen eller ta fallet till rättegång – om en domare går med att bevisläget håller.

– Men vi hoppas kunna stänga ner den här undersökningen så snabbt som möjligt.

”Inte en enda fråga”

Enligt Ola Bini har inte ett enda förhör hållits med honom sedan han greps för över 70 dagar sedan.

– Det har inte varit några förhör. Det enda de bett mig om är att ge upp mina lösenord. De har inte ställt en enda fråga till mig, varken polis eller åklagare.

– Jag vill kunna bevisa min oskuld men det är omöjligt när de inte säger vad jag gjort. Det är som att de anklagar mig för att begått ett mord men inte säger på vem, eller när eller varför jag gjort det.

”Jag sov på golvet i häktet”

All den elektroniska utrustning som beslagtogs när Ola Bini greps på flygplatsen i april är fortfarande i händerna på myndigheterna och svensken har inte heller fått komma tillbaka till sin lägenhet i Quito.

De nästan tre månaderna i häktet var minst sagt tuffa.

– Det var otroligt svårt och hårt. Det var också överbefolkat, i min cell var vi åtta personer. Jag sov på golvet den första månaden och det var svårt att hålla sig ren. Folk var sjuka hela tiden, vi hade inget ljus och fick bara fem timmar frisk luft i veckan.

– Men det värsta var att jag inte visste hur länge jag skulle vara kvar. Jag trodde de skulle fortsätta att hitta på saker och att jag skulle vara kvar i fängelset i flera år.

Det har rapporterats mycket om din koppling till Julian Assange, hur ser den ut?

– Mitt förhållande till Julian Assange är väldigt enkelt. Jag är hans vän, men jag har aldrig jobbat med honom eller med Wikileaks.

Vad tycker du om hans nuvarande situation?

– Det är sorgligt att Ecuador kastade ut honom. Jag är väldigt orolig för honom.

USA ville förhöra Bini

Det är inte bara Ecuador som intresserat sig för den svenske programmeraren. Även USA ville förhöra honom och ett datum för förhöret, som skulle ledas av FBI-agenter och en specialåklagare från justitiedepartementet, var satt till nu på torsdag.

– Men i fredags fick vi reda på att USA dragit tillbaka sin ansökan och att de inte längre är intresserade av att prata med mig, säger Ola Bini.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk häktad i Ecuador

Mer i ämnet