Noam Chomsky, Arundhati Roy och Pamela Anderson. Foto: Anja Niedringhaus, Fredrik Sandberg och Paul A. Hebert/TT

Kulturprofiler i internationellt upprop för gripen it-aktivist

Uppdaterad
Publicerad

Flera internationella kultur- och nöjesprofiler kräver i ett öppet brev i Aftonbladet att den svenska regeringen vidtar åtgärder för att den svenske it-aktivisten som greps för drygt två veckor sedan, ska friges.

”Vi vädjar till den svenska regeringen att handla beslutsamt och omgående”, står det i det öppna brev som publicerades i Aftonbladet under tisdagen. I brevet uppmanar flera internationella kultur- och nöjesprofiler statsminister Stefan Löfven att agera för att den svenske it-aktivisten, som sitter häktad i Ecuador, friges. Några av de som undertecknat brevet är Arundhati Roy, Brian Eno, Noam Chomsky, Pamela Anderson och Angela Richter.

Anklagas för dataintrång

Programmeraren greps i Ecuador den 11 april och anklagas för dataintrång. Enligt Ecuadors inrikesminister ska han varit inblandad i ett försök att ”destabilisera” Ecuadors regering. Programmeraren greps samma dag som Julian Assange greps av brittisk polis i Ecuadors ambassad i London.

Amnesty International och David Kaye, FN:s särskilda sändebud för yttrandefrihet, kritiserar de ecuadorianska myndigheternas agerande och menar att gripandet saknar grund, något som brevskrivarna också framhåller i uppropet.

”Politiskt motiverad”

”Vi tror att processen är politiskt motiverad. Fabricerade anklagelser utan bevis har riktats mot en oskyldig man. X har hamnat i en tvist som inte angår honom och som han inte alls är inblandad i. Det finns inte ett enda bevis eller vittnesmål mot honom. X sitter i ecuadorianskt fängelse, nekad borgen, och helt utan garantier för rättssäkerhet.”, skriver de.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer