Arkivbilder. Foto: TT

UD kräver svar om häktade svensken – kallade upp Ecuadors ambassadör

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen kallade UD upp Ecuadors ambassadör för att få svar om den gripne svensken i landet.

– Vid mötet begärde vi klargöranden om vad den svenske medborgaren anklagas för, säger Vilhelm Rundquist, presskommunikatör på UD.

Under tisdagen hade UD:s amerikaenhet möte med Ecuadors ambassadör om den svenske medborgaren som greps i Ecuadors huvudstad Quito, på flygplatsen på väg till Japan, för drygt två veckor sedan. Gripandet skedde kort efter att Wikileaks-grundaren Julian Assange gripits i Ecuadors ambassad i London. Enligt Ecuadors president har svensken hackat regeringskonton.

– Vi kallade till oss Ecuadors ambassadör för att begära klargörande om den frihetsberövade medborgaren, säger Vilhelm Rundquist, presskommunikatör på UD.

Svensk häktad i Ecuador

Vad sas vid mötet?

– Vid mötet så begärde vi klargöranden om vad den svenska medborgaren anklagas för och efterfrågade också mer information om rättsprocessen. Jag kan inte gå in på några mer detaljer om vad som sades. Vi understryker att vi har ett tydligt konsulärt uppdrag för vår medborgare.

Har ni fått någon klarhet i vad exakt han anklagas för?

– Jag kan inte gå in på några detaljer om vad som sades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk häktad i Ecuador

Mer i ämnet