Ecuadors ambassad i London och Utrikesdepartementet i Stockholm. Arkivbilder. Foto: NIKLAS HALLE'N/AFP/TT, Bertil Ericson / TT

Häktade svenskens föräldrar kräver att UD agerar

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna till den svensk som häktats i Ecuador misstänkt för dataintrång kräver att Sveriges regering agerar. I ett öppet brev till UD anklagar de Ecuadors regering för flera lagöverträdelser och brott mot mänskliga rättigheter i samband med gripandet av sonen.

– UD har tagit emot dessa uppgifter som vi ser allvarligt på, uppger Diana Qudhaib på UD.

För en dryg vecka sedan greps mannen, som är i 30-årsåldern, på flygplatsen i Ecuadors huvudstad Quito. Han misstänks för att ha hackat telefoner och konton som tillhör privatpersoner och Ecuadors regering, enligt landets president.

Presidenten anklagar också Wikileaks-grundaren Julian Assange för att ha bjudit in sonen till ambassaden i London för att vara en del av det presidenten kallat en ”spioncentral”.

Svensk häktad i Ecuador

Nu kräver svenskens föräldrar att svenska UD agerar i fallet. De anklagar Ecuadors regering för ”en lång rad lagöverträdelser och brott mot mänskliga rättigheter” vid gripandet. I ett öppet brev till utrikesdepartementet skriver de:

”Vi som svenska medborgare kräver att man från utrikesdepartementet och regeringen nu visar att man inte accepterar att en svensk medborgare behandlas på detta sätt i ett annat land.”

Öppet brev

I brevet till svenska UD, som ett ombud för familjen även skickat till SVT Nyheter, har de upprättat en lista med vad de anser är lagbrott när sonen greps.

De uppger att sonen hölls kvar i 17 timmar innan han fick veta vad han anklagades för. Han fick inte sina rättigheter förklarade på sitt modersmål och fick inte se en arresteringsorder. Föräldrarna skriver att det är ett brott mot Ecuadors lagar.

”Det här handlar inte bara om vår son utan om hur vi vill att vårt lands ledning värnar alla svenska medborgares rättigheter utomlands”, skriver föräldrarna.

De är i Ecuador sedan några dagar och uppger till SVT att de kommer att stanna till den 2 maj då en ny häktningsförhandling kommer att ske, enligt föräldrarna. Sonen ska vara häktad i 90 dagar, enligt ett tidigare beslut och nekar till alla anklagelser.

– Advokaterna har överklagat beslutet, säger 30-åringens far till SVT Nyheter.

UD: ”Allvarligt”

Svenska utrikesdepartementet uppger att de ser allvarligt på uppgifterna från föräldrarna.

– UD står i kontakt med anhöriga och har tagit emot dessa uppgifter som vi ser allvarligt på och följer upp, meddelar Diana Qudhaib, presskommunikatör på UD:s presstjänst till SVT Nyheter.

SVT Nyheter har sökt Ecuadors ambassad för en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk häktad i Ecuador

Mer i ämnet