Ecuadors ambassad i London. Arkivbild. Foto: TT

Ecuadors ambassad i Sverige: Svensk förhörd om Wikileaks-koppling

Uppdaterad
Publicerad

En svensk man som påstås vara kopplad till visselblåsarsajten Wikileaks har förhörts av polis i Ecuador. Mannen togs till förhör när han var på väg till Japan. Ecuadors ambassad i Sverige hävdade på eftermiddagen svensk tid att han var släppt, men uppgifterna motsades av landets inrikesminister senare under kvällen.

I torsdags greps Julian Assange på Ecuadors ambassad i London. En man med svenskt pass som påstås arbeta med Wikileaks har också förhörts i Ecuador, bekräftar Ecuadors ambassad i Sverige för SVT Nyheter under eftermiddagen.

Han var på väg från Ecuadors huvudstad Quito till Japan när han greps på torsdagen, rapporterade AP med hänvisning till en anonym myndighetskälla i Ecuador. Enligt nyhetsbyrån fanns det misstankar om att mannen kan länkas till en grupp som försökt utpressa Ecuadors president Lenín Moreno.

Svensk häktad i Ecuador

Ambassaden: Släpptes på fri fot

Enligt ambassadens uppgifter förhördes mannen om Wikileaks. Men enligt ambassaden, som säger sig ha pratat med myndigheter i Ecuador, ska svensken nu befinna sig på fri fot i landet.

Senare under fredagskvällen gick dock landets inrikesminister Maria Paula Romo ut med uppgifter som motsäger ambassadens.

Hon uppger att mannen fortfarande hålls frihetsberövad och att åklagare kan komma att väcka åtal mot honom gällande ”störning av privat kommunikation”, rapporterar Reuters.

– Det här är ett gripande som ägt rum inom de senaste timmarna, begärt av domare och efterfrågat av statliga åklagare, sa hon i ett uttalande i tv.

UD: Ännu inget bekräftat

Svenska UD har ännu inte kunnat bekräfta huruvida en svensk medborgare ska ha gripits i Ecuador sedan i torsdags. De har varit i kontakt med Sveriges ambassad i Colombia, eftersom det är den närmsta ambassaden till Ecuador. I Ecuador finns nämligen bara ett svenskt konsulat, med uppdrag av Sverige.

– Vi har bett ambassaden i Colombia att kontakta både myndigheter i Ecuador, samt det svenska konsulatet i Ecuador, för att få en bekräftelse på om det finns en frihetsberövad person där som är svensk, säger Sofia Nahringbauer, presskommunikatör på UD till SVT Nyheter på lördagsförmiddagen.

Uppgifter till TV4: Häktningsförhandling ska hållas

TV4 rapporterar att den svenske konsuln i Ecuador, Ola Ernberg, uppger att svensken inte försatts på fri fot och att polisen ska ha gått igenom hans dator. Enligt kanalen kommer en häktningsförhandling hållas under fredagen, lokal tid.

Ola Ernberg säger också till kanalen att mannen har tillgång till en advokat och att han uppges vara chockad och skärrad, men inte fysiskt skadad.

SVT har sökt UD och Ecuadors ambassad i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk häktad i Ecuador

Mer i ämnet