Wikileaks grundades 2006. Foto: TT

Uppgift: Svensk gripen i Ecuador – påstås ha koppling till Wikileaks

Uppdaterad
Publicerad

En man som beskrivs som en nära medarbetare till Wikileaksgrundaren Julian Assange har gripits i Ecuador, uppger landets inrikesminister. Enligt obekräftade uppgifter är mannen svensk. Assange själv greps under tumult på Ecuadors ambassad i London under torsdagen.

Ecuadors inrikesminister María Paula Romo säger att mannen som har gripits och som nu utreds har rest tillsammans med landets tidigare utrikesminister Ricardo Patiño, som också var den som beviljade Assange politisk asyl i landet 2012, rapporterar AFP.

– Vi har tillräckligt med bevis för att han medverkade i försök att destabilisera regeringen, säger hon.

Fallet Assange

Gripandet ska ha skett på huvudstaden Quitos flygplats när mannen var på väg att lämna landet. Det rapporterar AP med hänvisning till en anonym myndighetskälla i Ecuador. Enligt nyhetsbyrån finns det misstankar om att mannen kan länkas till en grupp som försökt utpressa Ecuadors president Lenín Moreno.

UD: Ingen kännedom

Svenska UD har för närvarande inte mycket att säga om händelsen.

– Vi har inga bekräftade uppgifter om att personen är svensk medborgare, men vi ska ta kontakt med lokala myndigheter för att undersöka saken närmare, säger UD:s presskommunikatör Sofia Nahringbauer vid 14-tiden på fredagseftermiddagen.

”Destabilisera regeringen”

I ett tal under torsdagen förklarade Ecuadors president, Lenín Moreno, sitt beslut att överlämna Assange till brittisk polis efter sju år på ambassaden.

”Från och med nu kommer vi att vara mer försiktiga, och ge asyl till människor som verkligen förtjänar det. Inte eländiga hackare vars enda mål är att destabilisera regeringen”, sa han rapporterar AP.

Flera andra, däribland Ecuadors tidigare president Rafael Correa – som beviljade Assange asyl under 2012 menar att även om Assange var en börda på ambassaden och kränkt villkoren för sin asyl ”förtjänar han inte att bli kastad till lejonen”.

Australien bistår hjälp

Enligt Sydney Morning herald kommer Australien att bistå Assange med konsulär hjälp. Det bekräftar den australiensiske premiärministern Scott Morrison under torsdagen, men understryker att Wikileaksgrundaren kommer behandlas likvärdigt med alla andra australier utomlands.

– Han kommer inte att få någon specialbehandling. Han kommer att behandlas likadant som alla andra och få samma stöd som alla andra, säger Scott Morrison till tv-kanalen ABC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet