Julian Assanges svenske advokat Per E Samuelsson menar att det finns en risk att Assange lämnas över till USA. Foto: Bertil Ericson / TT

Assanges advokat om gripandet: ”Extremt allvarligt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Wikileaks-grundaren Julian Assange har gripits av brittisk polis och begärs nu utlämnad till USA. Enligt amerikanska justitiedepartementet riskerar han fem års fängelse – men hans svenske advokat tror det kan bli hårdare än så.
– Han har nog all anledning att vara orolig för sin framtid nu, säger advokat Per E Samuelson.

I sju år har Julian Assange suttit skyddad på Ecuadors ambassad i London – men landets president Lenín Moreno har nu dragit tillbaka hans diplomatiska immunitet.

Under torsdagen greps han av brittisk polis och sitter nu i förvar. Anledningen uppges vara att han bröt mot borgen när han tog sin tillflykt till ambassaden.

Svenske advokaten: Extremt allvarligt läge

Senare under dagen framkom att han även gripits på begäran av USA, som också ansökt om att få honom utlämnad – något han fruktat sedan han flydde till ambassaden, enligt hans svenske advokat Per E Samuelson.

– Det händer mycket just nu, det innebär att ett extremt allvarligt läge för honom. Det innebär också att han haft rätt hela tiden, säger han till SVT Nyheter.

”All anledning att vara orolig”

Amerikanska åklagare har gått ut med att de åtalar Assange för förberedelse till dataintrång. Misstankarna handlar om att han skulle hjälpt visselblåsaren Chelsea Manning att bryta sig in i säkerhetsklassade datorer 2010, skriver AP.

Reuters rapporterar att han enligt landets justitiedepartement riskerar max fem år i fängelse – något Samuelson ställer sig skeptisk till.

– Jag undrar hur Manning då kunde få 35 år innan han benådades av Barack Obama. Han har nog all anledning att vara orolig för sin framtid nu.

Enligt honom kan det relativt låga straffet vara ett sätt att öka chanserna att få honom utlämnad.

– De kan åtala honom för andra saker när han väl kommer dit, de är inte bundna till vad de säger nu.

Kan bli svårt att få Assange till Sverige

Vad gäller den svenska nedlagda förundersökningen om våldtäkt tror Per E Samuelson inte att Sverige kommer lyckas få Assange utlämnad för att återuppta den.

– Det kommer inte att hända. Även om Sverige nu kommer försöka så har amerikanarna förtursrätt enligt internationella regler. Det här handlar om USA, det har aldrig handlat om Sverige.

”Borde be honom om ursäkt”

Samuelson tror också att händelseutvecklingen i fallet Assange nu kommer att få opinionen att svänga.

– Folk kommer förstå att han är ett offer. Han är en journalist som har publicerat material på nätet och det kan inte USA acceptera.

– Alla i Sverige som sagt att han bara är feg och gömmer sig för svenska rättvisan får stå i skamvrån i dag och borde be honom om ursäkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Assange

Mer i ämnet