Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från världskändis till inlåst på en ambassad – vem är Julian Assange? Foto: TT

Bilderna som chockade världen – det här är Wikileaks

Uppdaterad
Publicerad

Från säkerheten i sin helikopter mejar amerikanska soldater ner civila i Bagdad. De läckta bilderna chockar människor världen över – och Wikileaks blir kända över en natt.

Det är den 12:e juli 2007. USA krigar fortfarande i Irak och just den här dagen inträffar något som flera år senare kommer att chocka världen.

Men det är först den 5:e april 2010 som omvärlden får veta vad som har hänt. Då släpper visselblåsarsajten Wikileaks ett videoklipp döpt till ”Collateral Murder” – ett klipp som visar hur besättningen i en AH-64 Apache plötsligt öppnar eld mot en grupp människor i Bagdad. I klippet hörs skratt.

Flera människor, varav två journalister, omkommer. Alla är civila.

Julian Assange anklagas för spioneri

USA:s dåvarande försvarsminister Robert Gates riktar kritik mot Wikileaks – men det går inte att stoppa bilderna från att fortsätta spridas i de stora medierna.

Avslöjandet blir Wikileaks första världsnyhet. Men sajten, vars talesperson är Julian Assange, kommer att fortsätta släppa läckt material från bland annat kriget i Afghanistan. Något som gör att Julian Assange till en nagel i ögat på USA, som anklagar honom för spioneri.

I klippet ovan ser du historien om Wikileaks och Julian Assange.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.