Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julian Assange på väg att stiga ombord på ett flygplan på Stansted flygplats i London på måndagen, visar ett foto taget av hans organisation Wikileaks. Foto: Wikileaks via AFP/TT

Assange fri efter tolv år – gjort upp med USA

Uppdaterad
Publicerad

Den spionerianklagade Wikileaksgrundaren Julian Assange blir fri efter att han har erkänt spridande av hemlig information och kommit överens med USA:s justitiedepartement.

Assange ska på onsdagen, lokal tid, framträda vid en domstol i Marianerna, som är amerikanskt autonomt territorium i Stilla havet.

Där kommer han att erkänna sig skyldig till att olovligen ha tagit emot och spridit hemlighetsstämplad nationell försvarsinformation, skriver justitiedepartementet i ett rättsligt dokument.

Bekräftar på X

Enligt Wikileaks har Assange försatts på fri fot och han har redan lämnat Storbritannien med flyg.

”Julian Assange är fri. Han lämnade högsäkerhetsfängelset Belmarsh på morgonen den 24 juni efter att ha tillbringat 1 901 dagar där”, skriver organisationen på X.

Läckte tusentals dokument

Assange hade åtalats av den amerikanska regeringen för sin roll i 2010 års läckage av omkring 700 000 hemligstämplade dokument med koppling till kriget i Irak och i Afghanistan.

Vissa ser honom som en yttrandefrihetskämpe, medan andra menar att han har äventyrat USA:s säkerhet.

Sju år på Ecuadors ambassad

52-årige Assange har suttit fängslad i Belmarsh-fängelset i London sedan i april 2019.

Han greps efter att ha tillbringat sju år på Ecuadors ambassad i London för att undvika utlämning till Sverige, på grund av misstankar om sexualbrott under ett besök i Stockholm. Den svenska utredningen lades ner 2019.

USA:s president Joe Biden sa i april att USA ”överväger” en begäran från Australien om att lägga ned åtalet mot Assange.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från världskändis till inlåst på en ambassad – vem är Julian Assange? Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.