Assange har i flera gånger försökt stoppa en utlämning. Foto: NEIL HALL

Uppgifter: Assange kan slippa utlämning

Uppdaterad
Publicerad

Den fängslade Wikileaks-grundaren Julian Assange kan slippa bli utlämnad till USA. Det uppger källor till The Wall Street Journal.

52-åringen riskerar ett spionåtal om Storbritannien utlämnar honom till USA, men enligt WSJ:s källor inom det amerikanska justitiedepartementet överväger USA att låta Assange erkänna sig skyldig till ett mindre allvarligt brott, att ha handskats vårdslöst med hemligstämplad information. I utbyte skulle han släppas fri av britterna och därmed undgå utlämning.

Julian Assange har flera gånger försökt stoppa en utlämning, och överklagat det utlämningsbeslut som Storbritanniens dåvarande inrikesminister Priti Patel undertecknade 2022.

Senast i februari i år pågick förhandlingar där australierns advokater bad högt uppsatta domare om grönt ljus för ännu ett överklagande.

Assange sitter sedan fem år tillbaka i det brittiska Belmarsh-fängelset. Innan dess tillbringade han sju år på Ecuadors ambassad i London, dit han tog sin tillflykt för att få asyl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.