Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från världskändis till inlåst på en ambassad – vem är Julian Assange? Foto: TT

Julian Assange får överklaga utlämning till USA

Uppdaterad
Publicerad

Wikileaksgrundaren Julian Assange har rätt att överklaga utlämningsbeslutet till USA, slår Storbritanniens högsta domstol fast.

Nu väntas Assanges advokater förbereda argumenten för ett sista avgörande om utlämningen.

Beskedet kommer efter en lång rättsprocess, där frågan om Julian Assange har rätt att överklaga utlämningsbeskedet från 2022 blivit den sista knäckfrågan i USA:s utlämningsbegäran.

Ja, det har han, meddelar en brittisk domstol under tisdagen, som menar att Assange har rimliga skäl till en ny prövning av utvisningsbeslutet.

Om Storbritannien och USA däremot kan garantera att en eventuell rättegång i USA är förenlig med den amerikanska grundlagens skydd för yttrande- och pressfrihet, samt att Assange inte riskerar dödsstraff, så anses han inte ha rätt att överklaga beslutet och då kan utlämningen genomföras, rapporterar Reuters.

Grundade Wikileaks

Historien om Julian Assange börjar 2006, när han grundar den internationella dokumentdatabasen Wikileaks, där hemligstämplat material kan laddas upp av anonyma källor.

Wikileaks blev världskänt när videoklipp från amerikanska flyganfall mot civila i Irak och Afghanistan publicerats på sajten av visselblåsaren Chelsea Manning.

Assange fruktar att han ska dömas som spion i USA om han utlämnas, vilket kan straffas med döden.

Hör mer om Assanges historia i videon.

Sista chansen i Storbritannien

Efter gripandet 2019 beslutades det att han skulle utlämnas till USA. Assange motsatte sig snabbt detta, då han menar att det bland annat bryter mot utlämningsavtalet mellan USA och Storbritannien, som förbjuder utlämning för politiska brott, skriver The Guardian.

Hans enda möjlighet utanför det brittiska rättssystemet är om Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna (Europadomstolen) stoppar utlämningen, rapporterar BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.