Christine Assange vid ett tidigare tillfälle. Foto: Dolores Ochoa

Assanges mamma: ”Seger för tyst diplomati”

Uppdaterad
Publicerad

Att Julian Assange nu verkar vara på väg att bli fri är en seger för tyst diplomati, enligt hans mamma Christine Assange.

Australiens regering anser att fallet har dragit ut för länge, inget är vunnet på att hålla Assange fängslad mer tid.

Premiärminister Anthony Albanese har varit tydlig om sin linje, enligt talespersonen:

– Assangefallet har dragit ut på tiden allt för länge och det finns inget att vinna på att fortsätta att hålla honom fängslad.

Talespersonen vill inte kommentera uppgifterna om att Assange snart kan vara åter i Australien men säger att regeringen känner till att tid är satt för en förhandling (i amerikansk domstol).

Förhandlingen ska ske under onsdagen.

”Många har utnyttjat min son”

Julian Assanges mamma, Christine Assange, säger sig vara tacksam över att sonens långa prövning verkar vara över.

"Det visar på betydelsen och kraften i tyst diplomati", säger hon i ett uttalande enligt Australiens public service-kanal ABC.

Hon säger att många har utnyttjat hennes son eller fallet för att driva sina egna intressen och agendor. Därför, säger hon, är hon tacksam för att det också funnits dem som satt Julian Assanges hälsa först.

Även pappan tacksam

Assanges pappa, John Shipton, beskriver det som att sonen i en eller annan form de senaste 15 åren, år som skulle ha varit hans mest produktiva, varit inspärrad. Men nu väntar frihet och ett liv tillsammans med barn och fru.

– Det verkar som att Julian kommer att vara fri att återvända till Australien, säger Shipton.

Anna Ardin: ”Glad”

Anna Ardin, en av två svenska kvinnor som anmälde Julian Assange för sexuella övergrepp 2010, har också kommenterat fallet.

”Eftersom jag fått skit varje gång dåliga saker hänt Assange kanske jag kan få cred nu när han är fri? Skämt åsido så har jag ju haft noll makt här, men jag är glad att han är ute och hoppas han ska kämpa för transparens och mänskliga rättigheter, utan att förgripa sig på kvinnor”, skriver hon på X.

Kritiseras av Mike Pence

Mike Pence, tidigare vice president under Donald Trump, är dock kritisk:

”Det borde inte finnas några uppgörelser för att undvika fängelse för en person som riskerat säkerheten för vår militär och vår nationella säkerhet”, skriver han på X.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.