Ecuadors president Lenín Moreno och Wikileaksgrundaren Julian Assange i en polisbil efter att hans gripits i London. Foto: Dolores Ochoa/AP/TT, Victoria Jones/PA/AP/TT

Moreno: Kunde inte tillåta Assange att använda ambassaden som spioncentral

Uppdaterad
Publicerad

Ecuadors president Lenín Moreno säger till brittiska The Guardian att Wikileaksgrundaren Julian Assange blandade sig i andra staters angelägenheter och att han inte kunde tillåta att ambassaden i London förvandlades till en spioncentral.

”Vi kan inte tillåta att vårt hus, ett hus som öppnade sina dörrar, förvandlas till en spioncentral”, skriver Moreno i mejlintervjun med The Guardian.

Moreno nekar till att utlämnandet av Assange till brittisk polis var ett straff för att det läckt dokument om hans familj, och nekar också till att Ecuador vikt sig efter tryck från utländska makter.

Fallet Assange

Skriftliga löften

Julian Assange greps på Ecuadors ambassad förra torsdagen efter att president Lenín Moreno dragit tillbaka Wikileaks-grundarens diplomatiska immunitet.

I intervjun med The Guardian säger Moreno också att Storbritannien tillhandahållit skriftliga löften om att Assange inte ska utlämnas till tredje land om han riskerar dödsstraff, tortyr eller att bli illa behandlad där.

Presidenten anser att Assanges sju år långa vistelse på ambassaden blivit en huvudvärk. Han anklagar Assange för att ha behandlat personalen på ambassaden illa.

”Han vidhöll ett konstant opassande hygieniskt beteende under hela sin vistelse, vilket påverkade hans egen hälsa och påverkade (ambassadens) interna klimat. Dessutom hade Assange hälsoproblem som också skulle lösas”, skriver Moreno.

”Skandalösa anklagelser”

Julian Assanges advokat Jennifer Robinson säger till Sky att anklagelserna mot Assange är skandalösa, och menar att det är ett sätt att rättfärdiga att brittisk polis släpptes in på ambassaden för att gripa honom.

– Han har varit instängd i ett rum i sju år under ganska svåra omständigheter, säger hon.

Politisk asyl sedan 2012

  • Julian Assange fick politisk asyl i Ecuador 2012 då han misstänktes för bland annat våldtäkt i Sverige. Sedan dess har han bott på ambassaden i London, enligt egen utsago av rädsla för att bli utlämnad till USA.
  • Det var Ecuadors tidigare president Rafael Correa som gav Assange asyl. Den nuvarande presidenten Moreno har sedan han tillträdde kallat Assange för en oönskad gäst.
  • I höstas skärptes kraven på Assange. Han skulle bland annat avstå från politisk aktivitet, betala sina egna telefonräkningar och städa efter sin katt.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet