Julian Assanges advokat Jennifer Robinson kräver försäkringar från Sverige om att han inte ska utlämnas till USA. Foto: Matt Dunham/AP

Julian Assanges advokat: Vi kommer att samarbeta med Sverige

Uppdaterad
Publicerad
Julian Assange kommer att samarbeta med svenska myndigheter om våldtäktsutredningen tas upp på nytt. Det säger hans advokat Jennifer Robinson till Sky News.
– Grundproblemet är en utlämning till USA, säger hon.

I en intervju med Sky News säger Robinson att Assange kommer att samarbeta så länge han inte riskerar att utlämnas till USA.

Hon betonar att frågan enligt henne ytterst handlar om risken att Julian Assange ska utlämnas.

– Det här fallet handlar om och har alltid handlat om det, säger hon.

Hon kräver en försäkran från Sveriges sida, och menar att några sådana ännu inte har kommit.

Anhölls i sin frånvaro

I augusti 2010 anhölls Julian Assange i sin frånvaro, misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång mot två kvinnor i Sverige. Han greps i Storbritannien och skulle utlämnas till Sverige när han beviljades politisk asyl på Ecuadors ambassad i London.

För knappt två år sedan lades den svenska förundersökningen mot Assange ned. I veckan greps han på ambassaden i London efter att Ecuador dragit tillbaka hans asyl.

Begär att utredningen tas upp

I slutet av förra veckan meddelade Åklagarmyndigheten att målsägarbiträdet i fallet lämnat in en begäran om att utredningen om våldtäkt ska tas upp igen.

Karl Jigland vid Åklagarmyndighetens presstjänst säger att man nu ser över frågan, men att det inte går att säga när ett beslut kan tas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Assange

Mer i ämnet