Labour-ledamoten Stella Creacy (t.v) är en av de över 70 brittiska parlamentariker som nu kräver att Julian Assange utlämnas till Sverige. Foto: Creative Commons/Henry Nicholls, TT

Kravet från brittiska politiker: Utlämna Assange till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Över 70 brittiska parlamentariker kräver nu att Julian Assange ska utlämnas – till Sverige.

Det skriver de i ett öppet brev riktat till Storbritanniens inrikesminister.

”Vi uppmanar dig att stå upp för offer för sexuellt våld och försöka se till att anklagelserna mot Assange nu kan utredas ordentligt”, skriver de.

När Julian Assange fick asyl på Ecuadors ambassad i London var det för att han utreddes för bland annat våldtäkt i Sverige. Han nekade själv till brottet och misstänkte att rättsprocessen kunde sluta med att han utlämnades till USA. Sedan dess har han hållit sig undan.

Våldtäktsutredningen lades ned 2017 efter flera misslyckade försök att hålla förhör med Assange. Och exakt det tar de brittiska parlamentarikerna nu fasta på i sitt öppna brev, som Labour-ledamoten Stella Creacy publicerade i sin helhet på Twitter under fredagskvällen.

”Rättsordningen bör följas”

Parlamentarikerna skriver att de förvånas över att svenska myndigheter inte verkar ha förvarnats om att Assange skulle gripas. De betonar att den våldtäkt han misstänks för snart preskriberas och att det därför är bråttom med att låta svensk polis slutföra utredningen. Därför vill de att Storbritannien ska utlämna honom till Sverige ifall svenska myndigheter kommer med en begäran.

”Vi förutsätter självklart inte att han är skyldig, men vi anser att rättsordningen bör följas”, skriver de.

De fortsätter:

”Vi uppmanar dig att att bekräfta för svenska myndigheter att du gör allt du kan för att de ska kunna fullfölja sin utredning. Vi måste tydligt visa hur allvarligt Storbritannien ser på sexuellt våld”, skriver de.

Oklart om utredningen återupptas

Efter att Assange greps i torsdags har målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz, som företräder kvinnan som Assange misstänks ha våldtagit, uttalat förhoppningar om att utredningens ska kunna återupptas. Om så också blir fallet är oklart.

– Vi har inte hunnit ta ställning till de uppgifter som nu finns. Vi vet inte heller varför han är gripen. Vi följer utvecklingen, sade chefsåklagare Ingrid Isgren i en kommentar på Åklagarmyndighetens hemsida efter gripandet.

”Ingen ska kunna sätta sig över lagen och undandra sig en rättsprocess så som den misstänkte har gjort i det här fallet. Nu väntar vi på besked och hoppas att åklagaren fattar det enda rätta beslutet och det är att återuppta förundersökningen och begära den misstänkte utlämnad till Sverige. Att den misstänkte begärs utlämnad till Sverige hindrar inte att den misstänkte efter den svenska rättsprocessen utlämnas till USA”, skriver Elisabeth Massi Fritz i en kommentar till SVT Nyheter.

USA har redan begärt att Assange ska utvisas dit för att där åtalas för förberedelse till dataintråg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.