Den gripne svensken sägs ha kopplingar till Wikileaks-grundaren Julian Assange. Foto: Niklas Hallen/Patrick Semansky/AFP

Häktade svenskens första ord inifrån fängelset i Ecuador

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske mannen som sitter häktad för dataintrång i Ecuador är övertygad om att anklagelserna mot honom kommer att falla. Det skriver han i ett uttalande inifrån fängelset, som SVT Nyheter tagit del av.

”Anklagelserna mot mig bygger på böckerna jag läst och teknologin jag har. Det är Orwellskt”, skriver han.

Svenskens föräldrar tog emot uttalandet i form av ett brev när de besökte honom i fängelset i El Inca-fängelset i Quito. I brevet skriver han att han är övertygad om att det inte finns några konkreta bevis mot honom, och att åtalet kommer att kollapsa.

”Krig mot kunskap”

Svensken skriver själv att de gripit honom endast på grund av vad han vet – böckerna han läst och teknologin han äger.

Svensk häktad i Ecuador

”Världens ledare för ett krig mot kunskap”, skriver han.

Han påstår att det han anklagas för är ett ”tankebrott”.

”Om Ecuador kan göra det här, så kan även andra. Vi måste stoppa dessa idéer nu, innan det är för sent”, skriver den häktade svensken.

Hyllar familj och vänner

På plats i Ecuador har svensken både familj och vänner som hoppas få honom frigiven. I sitt uttalande tackar han för stödet.

”Jag uppskattar det mer än jag kan säga. Mina vänner, min familj och mina närmsta: All min kärlek till er – ni är konstant i mina tankar”, skriver han.

Anklagas för dataintrång

Svensken greps på flygplatsen i Quito, Ecuador, den 11 april. Han misstänks för dataintrång och it-relaterad brottslighet. Enligt Ecuadors president ska han ha hackat telefoner och konton tillhörande både privatpersoner och regeringen.

Han har hela tiden nekat till anklagelserna, och fortsätter att göra det.

”Förkastliga förhållanden”

Enligt svenskens pappa är förhållandena i fängelset ”väldigt spartanska”.

– Han sover på en bit kartong på golvet, med en filt. Han får inte ha några hygienartiklar, säger hans pappa till SVT Nyheter.

I uttalandet kritiserar svensken själv den ecuadorianska kriminalvården.

”Jag hålls i det bästa förvaret här, och det är ändå föraktligt. Mina tankar går ut till alla andra fångar i Ecuador”, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk häktad i Ecuador

Mer i ämnet