Ola Bini under en Habeas corpus-förhandling i Ecuador den 20:e juni. Foto: TT

Ola Binis häktningsperiod förlängs med 30 dagar

Uppdaterad
Publicerad

Senast i morgon torsdag skulle åklagaren ge besked om nästa steg i rättsprocessen mot den svenska programmeraren Ola Bini som misstänks för brott i Ecuador – antingen lägga ned förundersökningen eller väcka åtal. Nu meddelas istället att häktningsperioden förlängs med ytterligare 30 dagar.

– Åklagaren greppar efter halmstrån, säger Ola Binis juridiska ombud Thomas Bodström.

Den svenske programmeraren och internetaktivisten fängslades i Ecuadors huvudstad Quito i mitten av april. Han häktades för en 90 dagar lång utredningsperiod, men släpptes den 21 juni fri med restriktioner då åklagaren inte kunde presentera tillräckligt starka bevis för att motivera fortsatt häktning.

Häktningstiden löper ut

I morgon torsdag löper häktningsperioden ut och åklagaren väntades lämna besked om han väcker åtal eller inte. Nu har domstolen istället förlängt häktningstiden med ytterligare 30 dagar.

Åklagaren vill utreda en kollega till Ola Bini, uppger familjens presskontakt Mats Lövgren i ett mejl till SVT Nyheter.

”När han inte har kunnat finna några som helst bevis som stödjer hans tes om att Ola skulle har begått något brott vänder han istället blicken mot Olas kollegor för att se om de skulle ha gjort något. Fortfarande har dock inte åklagaren uppvisat några som helst bevis för att något brott ens skulle ha begåtts och än mindre att Ola skulle ha varit ansvarig för dem”, säger Thomas Bodström, som är Ola Binis svenska juridiska ombud i ett pressutskick.

Oklara anklagelser

Det råder fortfarande stora oklarheter om vad Ola Bini misstänks för.

Enligt Ecuadors president Lenín Moreno har svensken hackat telefoner och konton tillhörande både privatpersoner och regeringen. Presidenten har också anklagat Wikileaks-grundaren Julian Assange för att ha bjudit in flera hackare till ambassaden i London, för att vara en del av det Moreno tidigare kallat en ”spioncentral”. Enligt presidenten ska svensken ha varit en av de som besökte Assange i det syftet.

Men Bini själv uppger att han fortfarande inte vet vad han är anklagad för.

– Min största frustration är att de inte presenterat ett enda bevis på att jag gjort något fel, sa han i en tidigare intervju med SVT Nyheter.

Ola Bini befinner sig just nu på en hemlig och säker plats i Ecuadors huvudstad Quito. Varje fredag måste han anmäla sig hos åklagarmyndigheten eftersom han inte får lämna landet under den fortsatta rättsprocessen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.