Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fallet Ola Bini på 60 sekunder. Foto: Dolores Ochoa/AP/Jose Jacome/EPA

Dom mot internetaktivisten Ola Bini i Ecuador dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Internetaktivisten Ola Bini misstänks för intrång i det statliga telekombolaget CNT:s datasystem i Ecuador. Under fredagen väntades dom i fallet men nu förlängs rättegången.

Ola Bini greps i Ecuadors huvudstad Quito i april 2019. Han misstänkt för att utan tillstånd ha fått tillgång till data- och telekomsystem. Ola Bini nekar till brott.

Rättegången fortsätter

Efter en lång och utdragen rättprocess åtalades den svenske programmeraren sommaren 2021. Rättegången började i januari i år och återupptogs tidigare i veckan, skriver TT.

Under fredagen väntades dom i fallet, men istället förlängs förhandlingarna.

Enligt UD följer svenska ambassaden i Bogota ärendet nära och står i kontakt med lokala myndigheter, Ola Bini och hans advokat samt anhöriga. Personal från ambassaden i Bogotá är närvarande vid rättegången och har varit det under veckan.

Enligt UD kommer förhandlingen återupptas, rätten kommer att annonsera datum.

Bekant med Assange

Ola Bini är bekant med den fängslade Wikileaksgrundaren Julian Assange – som tidigare uppehöll sig på Ecuadors ambassad i London. Bini greps bara timmar efter det att Ecuador dragit tillbaka Assanges asyl.

Ola Bini har haft restriktioner i sin rörelsefrihet sedan juni 2019 i avvaktan på rättegång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.