Ola Serneke, lämnar sin post som vd för byggbolaget Serneke. Foto: SVT

Ola Serneke avgår som vd för Serneke

Uppdaterad
Publicerad

Byggbolaget Sernekes vd och grundare Ola Serneke lämnar sin post som vd. Han lämnar även styrelsen. Det meddelar företaget i ett pressmeddelande.

Förändringen kommer efter att Ola Serneke varit aktiv på diskussionforum på nätet under pseudonym. Han skrev inlägg som kan ha gynnat hans eget bolag på Placeras börsforum.

Det var Göteborgs-Posten först med att avslöja. Tidningens granskning kunde även visa att fler konton som försvarar Serneke Group på forumet har lämnat samma IP-signatur.

Oberoende granskning gjord

En extern oberoende granskning av inläggen på forumet har initierats på styrelsens initiativ. Advokat Biörn Riese har genomfört granskningen som visar att inget brott mot reglementen har skett men att agerandet är uttryck för dåligt omdöme, står det i bolagets pressmeddelande.

– Även om granskningen visar att Ola inte begått några lagöverträdelser så har hans agerande påverkat förtroendet för bolaget och honom själv negativt. Med de utmaningar bolaget står inför medför förändringen att vi nu kan fortsätta fokusera på att utveckla ett starkare bolag, där lönsamhet och stabilitet är prioriterade områden, säger Jan C Johansson, styrelseordförande i Serneke Group i pressmeddelandet.

Förändringarna i Serneke Groups ledning sker omedelbart.

”Brustit i att vara en bra förebild”

– Jag är medveten om att jag handlat på ett sätt som påverkat mångas syn på mig och vårt bolag negativt. Jag har i det här avseendet inte levt upp till den värdegrund som är så viktig för bolaget, och jag har brustit i att vara en bra förebild, säger Ola Serneke.

Företaget Serneke grundades 2002. Ola Serneke utsågs 2017 till ”Årets vd för stora bolag”. 2019 sommarpratade han i radioprogrammet ”Sommar i P1”.

Att Ola Serneke nu får ta ett steg tillbaka är inget som överraskar varmärkesforskare Eva Ossiansson, vid Göteborgs universitet.

  – Detta är bolagets sätt att visa att man tar intryck, och man vill inte bli fortsatt jagade av medierna. Nu hoppas man att man blir lämnade ifred och slippa ytterligare granskning och diskussioner om honom som person, säger Eva Ossiansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.