Richard Afrouz fick sjukskriva sig efter att inte ha fått någon sömn. Foto: Privat

Oljudet från nybygge höll Richard sömnlös – tar det till rätten

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgaren Richard Afrouz blev sjukskriven efter att buller och sprängningar intill bostaden hållit honom vaken. Men bostadsbolaget vägrar ge hyresgästerna i Högsbohöjd ersättning.

För fyra år sedan började maskinerna rulla in mot Högsbohöjd i Göteborg där ett nytt kvarter skulle byggas. Det skulle bli början på en tid av sömnlösheten för Richard Afrouz, något som Hem & hyra berättade om först.

– Jag jobbade natt och kom hem för att sova när varningssignalerna och sprängningarna började, säger Richard Afrouz som uppskattar att byggarbetsplatsen låg endast tjugo meter utanför hans lägenhet.

Sov i bilen

Richard Afrouz frågade det kommunala bostadsbolaget Poseidon om det fanns alternativa lösningar som övernattningslägenhet eller hotell. 

– Men det gick inte. Jag fick till slut försöka sova i bilen i Ullevigaraget intill jobbet för att få lite sömn.

Bostadsbolaget: ”Ofrånkomligt buller”

Richard Afrouz sjukskrev sig och byggnationen fortsatte i ett år. Nu vill han ha ersättning för lidandet, men Poseidon håller inte med.

– Det är mycket nya bostäder och annat som byggs i Göteborg och det är klart att alla byggarbetsplatser innehåller ofrånkomligt buller. Vi resonerar som följer att bor man i staden så får man tåla ett visst oljud. Om vi skulle börja ersätta hyresgäster för buller får det stora konsekvenser för nyproduktionen. Det är ohållbart, säger Göran Leader som är kommunikationschef för Poseidon.

I maj ska ärendet upp i rätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.