Tågolyckan i Sävenäs har kraftig påverkan i närområdet med stora avspärrningar. Foto: TT

Stor påverkan i närområdet efter tågolycka

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagsmorgonens tågolycka i Sävenäs har fått stor påverkan på trafik och människor. Flera vårdcentraler fick hålla stängt under förmiddagen och samtliga infartsvägar till Sävenäs har varit stängda.

Ett regionalt möte för att bedöma hur man fortsättningsvis ska hantera olyckshändelsen hölls under tisdagen. Med på mötet fanns bland annat personal från Räddningstjänsten Storgöteborg, polisen Storgöteborg, sjukvården, regionala tjänsteman i beredskap på samhällsskydd och beredskap samt representanter för de påverkade kommunerna Göteborg och Partille.

Vårdcentraler stängdes

Flera vårdcentraler samt rehab hölls inledningsvis stängda av säkerhetsskäl. Samtliga vårdcentraler ligger inom en tvåkilometersradie från olycksplatsen. Räddningstjänsten och regionens samhällsskydd och beredskap har diskuterat om avspärrningarna borde utökas till just två kilometer vid någon form av ingrepp (läs: bärgning etc) som kan öka risken för läckage – och därmed risk för explosion.

Men strax före klockan tolv beslöts att åter öppna samtliga vårdcentraler utom Torpavallen och barnavårdscentralen vid Munkebäckstorg som ligger inom den 600-metersradie från olycksplatsen som upprättats.

Flera andra byggnader i det som betecknas som ett riskområde har evakuerats, antingen på eget initiativ eller efter kontakt med räddningstjänst eller polis. Även Torpaskolan och en förskola intill har evakuerats, enligt polisen på rektorns initiativ.

Bil- och tågtrafik påverkad

Ett område på cirka 600 meter från olycksplatsen stängdes av, vilket bland annat innefattade Munkebäcksmotet på E20. Även tågtrafiken har varit starkt påverkad.

Personal som SVT Nyheter Väst pratat med säger att det varit stora problem när människor varken kan ta  sig till eller från sitt arbete på rangerbangården.

I klippet nedan berättar en boende i området om oron och räddningstjänstens insatsledare om olyckan:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.