Tre färdiga regioner presenterades i dag. Foto: SVT GrafikVisa alla (2)
Visa alla (2)

Omdebatterade storregioner presenteras

Uppdaterad
Publicerad

21 län ska ersättas med sex storregioner. Det förslaget har nu lagts fram för regeringen. – De små länen har svårt att klara sig idag och länsindelningen har spelat ut sin roll, säger Barbro Holmberg, ordförande i indelningskommitén.

Sedan i mars har förslaget på en ny regionindelning diskuterats runt om i landet. Enligt det skulle dagens 21 län bytas ut mot sex storregioner.

Vid utredarnas dragning för regeringen i dag presenterades tre av dem – Norrlands län, Svealands län och Västra Götalands län. De ska vara införda i januari 2019, för resten gäller fortsatt utredning. 

Enligt Barbro Holmberg, ordförande i indelningskommitén, kommer reformen ge ett tydligare och mer transparant beslutsfattande.

– Vi ser det här som en reform för stärkt demokrati, säger hon.

Har fått kritik

Förslaget som presenterades i mars har, kanske inte oväntat, fått både ris och ros när företrädare för de nuvarande länen mötts i samrådsmöten kring det preliminära förslaget.

Syftet med de större regionerna är att minska byråkratin och förbättra effektiviteten, framförallt inom vården. Men alla är inte lika positiva till stordrift. Bland annat har Halland vänt sig mot att slås ihop med Värmland och Västra Götaland. I det förslag som lades fram i dag ingick inte Halland i den regionen.

– Vi kommer fortsätta dialogen med de regioner som är kvar, konstaterar Barbro Holmberg.

Johnny Magnusson, regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland, är nöjd över att ingå tätare samarbete med Värmland.

– Vi är ganska stora redan och behöver inte bli större. Men vi medverkar gärna till reformen. Vi har tagit upp diskussionen med värmlänningarna, säger han.

Läs mer: Indelningen gagnar inte Sörmland

Sammanslagning redan 2019

De fyra nordligaste länen slås samman till Norrlands län enligt förslaget, med sammanlagt 44 kommuner. Det är ett väldigt glest befolkat område, konstaterar Holmberg.

– Samtidigt ser vi att de här fyra länen närmat sig på väldigt många områden, säger Barbro Holmberg.

Regionereformen verkar nu komma att genomföras i två deletapper. För de län som redan nu är positiva kan sammanslagningen bli verklig i januari 2019, till dem hör Norrland, Svealand och Västra Götaland. De andra länen får vänta till 2023.

– Vi har nu ett år på oss att komma med ett slutbetänkande. Vi kommer att fortsätta dialogen med de områden som är klar och så återkommer vi till dem längre fram, säger Barbro Holmberg.

Men också det har fått kritik tidigare.

Det förslag som presenteras i dag är ett delbetänkande. Det slutgiltiga förslaget läggs fram för regeringen först nästa år.

FÖRESLAGNA

Norrbotten + Västerbotten + Jämtland + Västernorrland = 880.000 invånare och 44 kommuner

Gävleborg + Uppsala + Dalarna + Västmanland + Örebro + Södermanland = 1.700.000 invånare och 64 kommuner

Västra Götaland + Värmland = 1.900 000 invånare och 65 kommuner

SKA UTREDAS VIDARE

Stockholm + Gotland = 2.200.000 invånare och 27 kommuner

Östergötland + Jönköping + Kronoberg + Kalmar = 1.200.000 invånare

Skåne + Blekinge = 1.400.000 invånare och 38 kommuner

Halland = 300.000 invånare och 7 kommuner

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västsvenska superregionen

Mer i ämnet