Kemdykare på väg in på Ale Arena efter ammoniakutsläpp Foto: Christer Grändevik

Område avspärrat efter ammoniakutsläpp i Ale

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett misstänkt ammoniakutsläpp i Ale uppmanades allmänheten i Bohus och Surte att gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation. Nu meddelar räddningstjänsten att faran är över.

Klockan 08:11 kom larmet om ett misstänkt gasutsläpp i Ale, Bohus. Räddningstjänsten ryckte ut med styrkor från Surte, Kungälv, Kode och Göteborg.

– Vi är på väg in med kemdykare. Det är ett pågående utsläpp som måste tätas, sa Peter Zettersten, larm och ledningsoperatör i Storgöteborg, till SVT på morgonen.

Ale

Ett område på 300 meter runt platsen spärrades av, och strax efter klockan 9 gick räddningstjänsten ut med en uppmaning till allmänheten i Bohus och Surte att gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation.

Utsläppet ska ha kommit från ett kylaggregat vid ishallen. Klockan 10 meddelade polisen att avspärrningarna utökats och att även polispersonal utrustats med skyddsutrustning.

– Med utökningen innebär det att ingen får vistas inom området förutom den personal som har utrustning. Vi har flera polisenheter på plats och har även haft uppe helikopter som sökt av området så det inte befinner sig några obehöriga i området, sa polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Brandman till sjukhus

I samband med arbetet med gasutsläppet fick en brandman föras till sjukhus för kontroll. Enligt räddningstjänsten blev han belastad av arbetet i värmen, men läget ska vara stabilt.

Vid 12-tiden uppgav räddningsledare Carl-Göran Hermansson att läckaget var under kontroll. En kort stund senare kom beskedet att faran var över för allmänheten

– I detta läge har det inte blivit allvarligt, det har slutat lyckligt, säger han.

Räddningstjänsten räknar dock med att ha personal på plats under större delen av dagen för kontroll och efterbevakning.

Hör Carl-Göran Hermanssons uttalande i klippet ovan.

Fakta: Ammoniak

Ammoniakgas kan vara farligt i hög koncentration. Vid inandning finns exempelvis risk för andningsbesvär och lungskador. Gasen kan också skapa irritation på ögon och slemhinnor.

Om du har andats in ammoniakgas rekommenderas du frisk luft och vila. I det fall symptom uppstår rekommenderas du kontakta Giftinformation.

Källa: Giftinformation.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ale

Mer i ämnet