Omsorgspersonal höll en protestaktion mot Orust kommuns införande av nya arbetstider som personalen menar minskar deras chanser att återhämta sig mellan arbetspassen. Foto: Privat/Jonny Mattsson

Omsorgspersonal på Orust protesterade mot nya arbetstider

Uppdaterad
Publicerad
Orust kommun har infört nio timmars nattjänstgöring i stället för tio timmar för personal inom vård och omsorg. Det innebär extra nattpass och minskad tid för återhämtning.
– Vi är helt slut och det finns ingen tid till återhämtning, säger Gunilla Hansson, huvudskyddsombud för Kommunal på Orust.

För bara en vecka sedan rapporterade vi om Svartedalens äldreboende i Göteborg, där nattpersonalens arbetspass kortades ned från tio timmar till nio timmar för några år sedan. Där vittnar undersköterskor om att arbetssituationen blivit tuffare och att det påverkat dem negativt både fysiskt och psykiskt.

Höll protestaktion

Gunilla Hansson, huvudskyddsombud, Ängsvikens korttidsboende på Orust.

På Orust har samma typ av arbetspass införts för några månader sedan, det vill säga att nattpassen kortats ned från tio timmar till nio timmar. Enligt fackförbundet Kommunal innebär det två extra nattpass under en åttaveckors period. Och i samband med kommunfullmäktiges möte under torsdagseftermiddagen, hölls en protestaktion mot de nya arbetstiderna.

– Vi protesterar mot det här för vi orkar inte med att arbeta på det här sättet. Det är livsfarligt när det inte finns någon tid för återhämtning, säger Gunilla Hansson, huvudskyddsombud på Ängsvikens korttidsboende på Orust.

Det handlar ju bara om en timme, hur kan det få så allvarliga konsekvenser menar du?

– Ingen av oss orkar arbeta heltid med de här villkoren eftersom det innebär att vi jobbar varannan natt. Vi är helt slut så vi har börjat ta ut semesterdagar för att orka och jag upplever också att sjukskrivningarna har ökat, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Visade sitt stöd

Protestaktionen hölls i samband med torsdagskvällens fullmäktigemöte. Samlingsplatsen var utanför kommunhuset i Henån på Orust och tillsammans gick de till biblioteket Kajutan vid torget i Henån.

Förutom omsorgspersonal från Orust så slöt personal från Kungälv, Stenungsund, Tjörn och Göteborg upp för att visa sitt stöd, enligt Gunilla Hansson.

– Vi accepterar inte det här. Den ökade arbetsbelastningen och brist på återhämtning kan enligt forskning leda till att personal går in i väggen, får högt blodtryck och depressioner, säger Gunilla Hansson.

SVT Nyheter Väst har sökt ansvariga på Orust kommun men inte lyckats nå någon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer