Arkivbild. Politiker vill stänga Vetenskapsskolan Foto: SVT

Omstridd friskola får undervisningen godkänd

Publicerad

Den fristående Vetenskapsskolan i Göteborg får efter kritik nu godkänt av Skolinspektionen. Skolan har rensat undervisningen från religiösa inslag, anser myndigheten.

Vetenskapsskolans förskoleklass och lågstadium (F-3) fick i somras kritik av Skolinspektionen för att ha konfessionella, alltså religiösa, inslag i undervisningen. Efter en uppföljning avslutar Skolinspektionen nu ärendet. I beslutet skriver myndigheten att det inte framkommit annat än att huvudmannen avhjälpt bristen.

Ida blev Allah

Vid tillsynen tidigare i år fann Skolinspektionen att förskoleklassen hade religiösa inslag i den schemalagda undervisningen. Barnen bad en bön i samband med frukt- och sagostund, och sagan börjar inte läsas förrän bönen var genomförd. Barnen sjöng också sånger med konfessionella budskap. ”Idas sommarvisa” har fått ny text, så att refrängen blir ”Allah gör att blommorna blommar...”. Textändringen ska ha gjorts därför att en förälder önskat det.

Nu har alltså Vetenskapsskolan fått godkänt, enligt det kortfattade beslutet.

Gamla könsroller

Mellan- och högstadiedelen av Vetenskapsskolan har tidigare i år fått kritik av Skolinspektionen. Myndigheten hade då vid ett oanmält besök hos årskurserna 4-9 sett att skolan förstärkte traditionella könsmönster, avstod från den obligatoriska undervisningen i sex och samlevnad av hänsyn till elevernas kulturella bakgrund samt hade bön och andra konfessionella inslag i undervisningen.

I somras avslutades tillsynen, då Skolinspektionen bedömde att bristerna var åtgärdade. Beslutet togs samma dag som F-3-delen av skolan fick kritik.

Vetenskapsskolan

Visa

Vetenskapsskolan i Göteborg har 368 elever i förskoleklass—årskurs 9 och ägs av Vetenskapsskolan i Göteborg AB.

De yngsta eleverna, i F—3, går i Angered medan de äldre går i Kortedala.

Skolan är registrerad som friskola med allmän inriktning.

Skolan startades 2007 av andra ägare och med annat namn. Dess nuvarande ägare tog över skolan 2009 och ändrade dess namn till Vetenskapsskolan 2011.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer