Många föräldrar är bekymrade över hur busschauffören som var tidigare dömd kunde få köra deras barn. Foto: SVT

Bekymrade föräldrar om onyktra skolbusschauffören: ”Man borde ta hans körkort för alltid”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i veckan stoppades en busschaufför som körde en skolbuss i Tranemo av polisen. Då hade han 0,66 promille i blodet. Nu visar det sig att mannen tidigare är dömd för både grovt rattfylleri och rattfylleri. Föräldrarna vars barn åkte på skolbussen är upprörda.

– Man borde ta hans körkort för alltid, säger en av dem till SVT Nyheter Väst.

– Chauffören är dömd för grovt rattfylleri år 2013. Då blev påföljden en månads fängelse, säger Jan Johansson som är jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Borås om mannen som stoppades under tisdagen.

Den domen överklagades och avgjordes till slut med samma utgång i hovrätten. Dessutom är mannen även dömd till böter för rattfylleri år 2007.

Ulricehamns tidning var först med att rapportera om chaufförens bakgrund. Bussbolaget Bergkvara buss säger till tidningen att de ska ha begärt ett utdrag ur belastningsregistret, men att det var blankt.

Förälder som hörde av sig

Tidningen skriver också att det var en förälder hörde av sig till polisen om chauffören.

Var det efter tips av förälder som ni kontrollerade chauffören?

– Ja, jag kan se här i händelserapporten att patrullen är ute och spanar efter en misstänkt rattfyllerist. Det känns som att de har fått tips om det. Det verkar som att de vet om att den här personen kör, säger Jan Johansson.

SVT Nyheter Väst har träffat flera föräldrar vars barn åker med bussen.

– Det är helt fruktansvärt att han fått köra skolbuss, säger en av dem.

Hör vad föräldrarna tycker i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.