Sophie Lööf träffade Måns Zelmerlöw på en kryssning. Hon frågade, och han sa ja – sedan var var bollen för ett nytt mödravårdscentrum i Kenya i rullning. Foto: Stina Stjernkvist/SVT/Bild och Media

Sophie Lööf startar mödravårdscentrum i Kenya

Uppdaterad
Publicerad

I september lade hon fram förslaget för Måns Zelmerlöv, som driver en skola i Kenya. I mars tas första spadtaget och redan i november ska det stå klart: Ett centrum för mödravård utanför Nairobi i Kenya.

– Jag födde mitt första barn för sexton år sedan, med akut kejsarsnitt. I en annan del av världen hade vi inte överlevt. Så det här är ett sätt att ge tillbaka, säger hon.

Sophie Lööf driver Lööf Foundation, en stiftelse för välgörenhet som finansieras av familjeföretaget Partex i Gullspång. Stiftelsen verkar i flera länder – senast byggde man ett barnhem i Nepal. Och ett centrum för mödravård har Sophie Lööf haft i tankarna länge.

”Det här är ett sätt att ge tillbaka”

När hon i september befann sig på samma kryssning som artisten Måns Zelmerlöw, tog hon tillfället i akt. Han driver nämligen en stiftelse i Kenya, som byggt en skola utanför huvudstaden Nairobi.

– Jag gick fram till Måns och berättade om idén. Det första han sa var ”ja!

Så var bollen i rullning. Centret ska byggas bredvid skolan, så att det blir lätt för eleverna att gå dit. Även om det finns bra mödravård i Nairobi, har folk utanför staden svårt att ta sig dit – och är heller inte vana vid att söka sjukvård.

Svenska barnmorskor kan bli volontärer

Home of health and babies blir namnet på centret för mördavård i Kenya. I mars åker Sophie Lööf dit för första gången. Bilden är tagen på BB Skövde, där Sophie Lööf gör praktik. Foto: Bild och Media

Sophie har själv aldrig jobbat inom vården, så för att få inblick i hur bra mödravård fungerar gör hon praktik på BB Skövde.

– Jag får ju bara en bråkdel av kompetensen som personalen har här, men jag kan få en bild av vad jag ska skapa och hitta rätt personal på plats, säger hon.

Flera barnmorskor har visat intresse för att volontärarbeta på centret i Kenya, som dock huvudsakligen kommer drivas med inhemsk personal. Centret kommer inte att kunna erbjuda lika avancerad vård som BB Skövde, men Sophie Lööf hoppas att det ska vara möjligt att utföra kejsarsnitt där.

– Det verkar som att vi ska kunna bygga en liten operationssal. Jag har en ambition om att det ska gå.

LÄS MER: Hönöelever fick kenyansk rektor för en dag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.