De rödgröna med Karin Pleijel (MP), Jonas Attenius (S) och Daniel Bernmar (V) får nu kritik för sin budget. Foto: Alva Karlsson/SVT

Oppositionen i Göteborg: Den rödgröna budgeten är olaglig

Uppdaterad
Publicerad

Budgeten som lagts av de rödgröna partierna i Göteborg är olaglig. Det menar oppositionspartierna M, D, L och KD och som inför fullmäktigemötet på torsdag hotar att stoppa den.

Härom veckan presenterade S, V och MP sin budget för nästa år som de har tänkt att styra staden med. På torsdag är det tänkt att den ska antas av kommunfullmäktige, efter att hela dagen avsatts för debatt.

Men en fråga har fått oppositionspartierna att reagera och hota med att överklaga och stoppa budgeten. Orsaken är att de rödgröna vill att kommunfullmäktige ska tillåta kommunstyrelsen att besluta om kommunala kompletteringsbudgetar, justeringar av fullmäktiges budget samt förändringar av lånetaket för stadens bolag.

Kan inte delegeras

Dessa frågor ska avgörs av fullmäktige och kan inte delegeras, menar oppositionspartierna. Om budgeten inte görs om så strider den mot lagen och kommer då att återremitteras på torsdag, skriver de i ett pressmeddelande.

Axel Josefsson (M) Foto: Moderaterna Göteborg

– Det är tydligt att detta är ett hafsverk och ingenting som det går att planera viktig kommunal verksamhet utifrån. Både göteborgarna och alla medarbetare i Göteborgs Stad förtjänar att få veta de långsiktiga förutsättningarna för exempelvis skola, socialtjänst och äldrevård, säger Axel Josefson (M), kommunalråd.

Slår tillbaka kritiken

Jonas Attenius, gruppledare för Socialdemokraterna, slår tillbaka kritiken.

– Vi ser det som ett rent politiskt utspel. Under föregående mandatperiod hade alliansen själva ettårsramar för nämndernas budgetar, säger han.

Så det blir ingen ändring av er budget inför torsdag?

– Nej, vi kommer lägga fram vår budget, vi bedömer att detta är korrekt och att fullmäktige kan delegera detta till kommunstyrelsen.

I klippet nedan hör du mer om den budget de rödgröna partierna lagt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det tillträdande S, V och MP -styret presenterade budgeten för nästa år på tisdagen. Foto: Jesper Johansson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.