Studenterna på Chalmers som konstruerat och byggt segelbåten. Foto: Chalmers/Johan Bodell

De har byggt en båt av nötter – ska delta i europiskt race

Uppdaterad
Publicerad

Under ett år har åtta studenter från Chalmers byggt en organisk kappseglingsbåt. Tillsammans ska de nu delta i en tävling i Italien, där samtliga segelbåtar är gjorda av naturmaterial.

I ett projekt på Chalmers har åtta studenter både konstruerat och byggt en segelbåt som är gjord till stor del av naturmaterial. 

– Själva skrovet är konstruerat med en kärna av balsaträ, sedan har vi ytskikt av linfibrer. Och de ligger i en epoxi som till hälften består av cashewnötsolja, säger Lars Larsson, professor och handledare på institutionen för mekanik och maritima vetenskaper.

Enligt Lars Larsson består ungefär 15 procent av stommen av cashewnötter.

– Det är väldigt ovanligt, jag känner inte till någon svensk båt som byggts så tidigare.

Tävling på Sicilien

Studenterna som skapat båten läser marin teknik, och ska nu skicka ner den organiska segelbåten till Sicilien i Italien för en kappseglartävling mellan 20-23 september.

Den årliga tävlingen har i syfte att representera europeiska universitet. Och en viktig regel i tävlingen är att samtliga båtar ska ha ett skrov som består av 70 procent naturmaterial.

– Vi tror att det ska gå bra. Vi har seglare i världsklass men vi har inte hunnit träna så mycket, eller snarare inte alls. Så det kan bli så att vi skickar iväg båten utan att ha seglat den en enda gång, säger Lars Larsson.

I år blir det första gången som Chalmers deltar i tävlingen.

Fakta organisk segelbåt

Studenterna har valt en sandwichkonstruktion med enkärna av balsaträ och ytskikt av linfibrer i en cashewnötsbaseradepoxi för att få till kravet att skrovet till största del ska beståav naturmaterial.

Båten är utformad enligt en ”boxregel” med mycketfå begränsningar av dimensioner:

max längd 4,60 m, max bredd 2,10 m,max segelyta: 33 m2.

70 % av skrovvikten måste komma frånnaturmaterial.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.