Åklagare misstänker att någon medvetet gett äldre insulin på ett äldreboende i Mölndals kommun, trots att de inte var i behov av det. Bilderna har inget med händelsen att göra. Foto: Anders Wiklund/Pontus Lundahl/TT

Personalens oro – efter misstänkta dåden på äldreboendet i Mölndal

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare misstänker att någon medvetet gett äldre insulin, trots att de inte var i behov av det, på ett äldreboende i Mölndals kommun.

Nu lever personalen med oron över att någon kan ha begått ett mord och två mordförsök på deras arbetsplats.

– Det är klart att det inte är roligt för någon, säger ordföranden för Kommunal i Mölndal, Jeanette Johansson.

Det var i helgen som åklagaren Stina Lundqvist gick ut och berättade om misstankarna att någon har begått två mordförsök och ett mord på ett äldreboende i Västsverige.

Det handlar om Mölndals kommun och på måndagen kunde SVT Nyheter Väst berätta att varken personal eller anhöriga hade informerats om brottsmisstankarna, då polisen bett ledningen att ”ligga lågt” för att inte störa utredningen.

De två misstänkta mordförsöken skedde för över ett år sedan och det misstänkta mordet tidigare i år.

– Jag står i kontakt med skyddsombudet på boendet och vi har besökt personalen. Det är klart att det här inte är roligt för någon, säger Jeanette Johansson, ordförande för Kommunal i Mölndal, som organiserar undersköterskor på kommunens boenden.

Erbjuds stöd

Enligt Jeanette Johansson ser man nu till att arbetsgivaren erbjuder personalen stöd hos företagshälsovården, något som också redan ska ha gjorts.

– Det är det vi kan göra just nu, se till att personalen mår så bra som möjligt och att man får det stöd som efterfrågas, säger Jeanette Johansson.

Vad skapar det för känslor hos personalen att polis och åklagare misstänker att någon har begått ett mord och två mordförsök på boendet?

– Jag kan inte svara för enskilda personers känslor, men som sagt är det här inte roligt alls.

Även vårdförbundet oroas

Vårdförbundet, där sjuksköterskorna är medlemmar, oroas mer av ett annat skäl. Tidigare har undersköterskor delegerats rätten att ge de boende insulin. På grund av brottsmisstankarna har ledningen dragit in den rätten vilket innebär att bara sjuksköterskor får ge insulinsprutor. Att administrera läkemedel är egentligen sjuksköterskornas arbetsuppgift och skälet till delegeringen är bristen på sjuksköterskor.

– Det här ökar belastningen kraftigt för vår personal. Vi är redan underbemannade och nu kommer belastningen att öka ytterligare när våra medlemmar måste ta över den här uppgiften också. Vi kräver att ledningen gör en skyndsam riskbedömning och tillför resurser utifrån resultatet på den, säger Åsa Sundin, ledamot i Vårdförbundets avdelningsstyrelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.