De är kritiska till det nya rökförbudet. Foto: SVT

Borås stad kritiska till nya rökförbudet: ”Ett jätteproblem”

Uppdaterad
Publicerad

Om bara någon månad blir det förbjudet att röka på en rad offentliga platser. Men i Borås frågar sig kommunen hur de nu ska kunna erbjuda rökare möjlighet att fimpa.

– Risken är ju väldigt stor att fimparna hamnar i Viskan, säger Mikael Barsk, entreprenadingenjör på Borås stad.

I åratal har strategin varit klar i Borås: Uppmuntra rökarna att fimpa i askkopparna istället för att kasta fimpen på marken. Fotspår har visat vägen till papperskorgar med fimpmöjlighet, som placerats på strategiska platser.

Nu blir askkopparna olagliga.

– Vi kan inte erbjuda fimpmöjligheter i anslutning till en busshållplats så att medresenärerna blir utsatta för passiv rökning, förklarar Åsa Schytt, samordnare för Borås rent och snyggt, ett samarbete mellan bland andra kommunen och polisen.

Befarar fimpar i Viskan

Exakt hur långt ifrån en entré eller en busshållplats som eventuella askkoppar istället bör placeras anger inte lagen, men Borås stad bedömer att det inte kommer att gå att ha några askkoppar alls på busstorget, en plats mitt i centrum, omgiven av butiker och restauranger.

– Det är ett jätteproblem. Någonstans flera hundra meter bort får vi, om så möjligt, ställa en papperskorg med fimpmöjlighet. Men risken är ju väldigt stor att det hamnar i Viskan istället, tror Mikael Barsk, entreprenadingenjör på Borås stad, och syftar på ån som flyter genom staden.

Kritik mot lagen: ”Otydlig”

Åsa Schytt menar att Folkhälsomyndigheten har utlovat vägledning kring hur kommunerna ska tolka lagen, något som ännu i slutet av maj saknas.

– Direktiven från nationellt håll är ganska otydliga, och det finns än så länge för lite vägledning kring hur man bör agera, säger hon. 

”Rörig och nedskräpad övergångsperiod”

Med sitt arbete mot nedskräpningen har Borås stad flera år i rad prisats av Håll Sverige rent. Nu vittnar intresseorganisationen om att frågan om fimparna har lyfts även av andra kommuner.

– Borås är en av de kommuner som ligger längst fram när det gäller att hantera nedskräpning. Om inte de vet hur de ska agera så är nog osäkerheten stor i andra kommuner, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige rent.

Hon är kritisk till att den nya lagen inte tar hänsyn till nedskräpningen.

– Jag tror att det kommer att bli en övergångsperiod här som kommer att bli rörig och nedskräpad, därför att askkopparna kommer att flyttas på och det kommer att ta ett tag innan rökarna hittar rätt, säger Johanna Ragnartz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.