I Tranemo hängde någon upp en docka i mänsklig storlek under pridefestivalen. Foto: Privat / TT

Oron inför Pride: ”Fruktansvärt – kan inspirera andra homofober”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen startades HBTQ-festivalen West Pride i Göteborg med att staden smyckas med regnbågsflaggor. Men det finns en oro efter ett hot i form av en hängd docka som riktades mot pridefestivalen i Tranemo för en dryg vecka sedan.

Det var en morgon under den flera dagar långa pridefestivalen i Tranemo som besökarna mötte en docka som hängde i ett träd.

På dockan stod det ”pedofil” och på en flagga som hängts upp stod det ”krossa homolobbyn”.

– De vill verkligen se oss hänga i träd. Den här händelsen väckte både en befogad rädsla och en känsla av att vi nu måste samla oss.

Det säger Stina Nilss från RFSL i Sjuhärad och kontaktperson för Tranemo Pride.

Hot mot demokratin

Enligt Sina Nilss vet man vilka som ligger bakom, men man väljer att inte gå ut med det för att undvika ytterligare attacker.

Hon menar att det är dags för samhället att ta krafttag mot hatet.

– Den här typen av attacker är ett hot inte bara mot HBTQ-rörelsen utan också mot alla andra minoriteter och i förlängningen mot demokratin, säger hon.

Händelsen är polisanmäld, men enligt Stina Nilss redan nedlagd i brist på bevis.

Kan inspirera homofober

På måndagen inleddes West Pride i Göteborg med att staden börjar smyckas med regnbågsflaggor. Händelsen i Tranemo har inte gått obemärkt förbi.

– Vi tycker det är fruktansvärt och det skickar oroväckande signaler, säger Emma Gunterberg Sachs, verksamhetsansvarig West Pride.

Emma Gunterberg Sachs, verksamhetsansvarig West Pride Foto: privat

Hon säger att arrangörerna är tillfreds med sitt eget säkerhetsarbete och att samarbetet med polisen i Göteborg är välfungerande.

– Vi är inte så oroliga för själva säkerheten under West Pride. Däremot finns det en risk att det här kan inspirera andra homofober att göra likadant. Det kan skapa en en otrygg känsla för besökare, säger Emma Gunterberg Sachs.

Nedan kan du se ett klipp på hur det såg ut under prideparaden i Göteborg sommaren 2018

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.