Pedagogen Erica Hafström i Angered har inte stort hopp om den nya vikarielösningen. Foto: SVT/TT

Oro kring ny vikariepool på förskolan i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Alla vikariepooler på förskolan och i grundskolan slås samman till en och samma i Göteborg från och med oktober. Men det finns en stor oro hos personalen inom förskolan.

Från och med den första oktober kommer alla Göteborgs förskolor få en och samma vikariepool.

– Vi får hoppas att det gör situationen bättre, säger förskolepedagogen Erica Hafström på förskolan Salsavägen 47 i Angered som arbetat som pedagog i 30 år.

”Ingen kompetens”

SVT Nyheter Väst har i veckan uppmärksammat vikarieproblematiken inom förskolan i Göteborg där föräldrar uppmanas hämta sina barn tidigare och där pedagoger vittnar om att de går på knäna när vikarier är svåra att få in.

– När vi får vikarier finns det många gånger ingen kompetens. Det känns som att de inte ens vet varför de är här, säger Erica Hafström.

Oro hos personalen

Bland personalen på förskolan i Angered finns det en oro över den nya stora vikariepoolen.

– Jag hoppas att man får ett antal vikarier i ett och samma område. Inte nya personer varje gång. Att barnen lär känna dem och vi lär känna dem, säger Erica Hafström som berättar om både stressade och avtrubbade barn i en miljö där nya ansikten blir vardag.

”Vi har ett webbmaterial”

Elisabet Nord är förvaltningschef på förskoleförvaltningen.

Har ni på något sätt tänkt att utbilda de som nu ingår i vikariepoolen så att personalen slipper lära upp varje gång?

– Vi har redan tagit fram ett webbmaterial. Jag hoppas de använder det, säger Elisabet Nord.

Men kommer vikarierna få någon annan utbildning än ett webbmaterial?

– Nej, inte initialt. Vi är inte där ännu utan försöker nu lösa organisationen, men det låter bra, kanske att vi gör det framöver, säger Elisabet Nord.

Vad tänker du om farhågorna att det blir olika vikarier hela tiden med den nya poolen?

– Jag har inte hört talas om dem men vårt mål är att det inte ska bli på det sättet, säger Elisabet Nord.

Hoppfulla

På förskolan i Angered är Erica Hafström och hennes kollegor hoppfulla men tveksamma om vikariepoolen kommer förbättra bemanningssituationen.

– Ska jag vara ärlig så tror jag inte det. Det lovas så mycket och ändringar görs men det blir ändå aldrig bättre, säger Erica Hafström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.