Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Och än slank han hit... Gå inte ut när det är halt om du inte måste, råder ortopedläkarna, som har fullt upp med att laga nyinkomna frakturer. Foto: Martina Holmberg / TT

Ortopedläkaren: ”Stanna hemma om ni kan!”

Uppdaterad
Publicerad

Brutna handleder, brutna fötter, brutna ben. Den senaste tidens halka avspeglas på akuten på Mölndals sjukhus, där antalet patienter på några få dagar har fördubblats.

– Håll er hemma om ni kan, vädjar ortopedläkaren Anders Jönsson.

Jari Kaan, 55, hade tagit bussen hem efter jobbet, steg av men hann inte gå många meter förrän han halkade på en isfläck. Hans högerarm fick ta emot smällen, och på sjukhuset visade det sig att han fått en fraktur.

Han är ett typexempel på de otaliga fall som läkare och sköterskor möter på akutmottagningen på Mölndals sjukhus.

Mycket besvärligt

Ortopedläkaren Anders Jönsson säger att vården redan var extra ansträngd på grund av coronapandemin, som tog både operationssalar och personal i anspråk. När så antalet patienter med frakturer plötsligt sköt rakt i höjden blev läget mycket, mycket besvärligt.

Han försäkrar att man visst tagit höjd för att det alltid är många halkolyckor mellan november och januari. Men möjligheten att frigöra resurser genom att skjuta på operationer som inte är akuta finns inte längre. Alla sådana operationer är redan uppskjutna för att klara covid-vården.

Vädjar till alla

Därför vädjar han till alla att bara gå ut om man absolut måste, inte utsätta sig för risker i onödan och därmed inte belasta vården i onödan.

– Men min bild är att de flesta har halkat och slagit sig när de varit på väg till eller från jobbet, säger han.

För Jari Kaan blir det inget jobb de närmaste veckorna, eftersom han där behöver kunna använda sin nu gipsade arm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer