Det är en ung, oerfaren hane som har angripit fåren, enligt Länsstyrelsen. Arkivbilder. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Pontus Lundahl/TT

Orustvargen kan ha flyttat till Tjörn – skyddsjakten utökas

Uppdaterad
Publicerad

Efter ännu ett angrepp mot får, den här gången på Tjörn, utökas området för skyddsjakten på en varg. Totalt har över 35 får dödats av varg på Orust och Tjörn de senaste veckorna.

Ingen varg har skjutits eller siktats sedan länsstyrelsen utlyste skyddsjakt i Orust kommun. Istället har Orustvargen angripit får igen – den här gången på grannön Tjörn. Även om möjligheten att det i själva verket är fler än en varg som står för angreppen finns, tror Anita Bergstedt, chef på Länsstyrelsens viltenhet, att det handlar om samma varg.

– Den har betett sig på samma sätt i fårhagarna, säger hon.

”Slarvig beteende”

Det senaste angreppet resulterade i elva döda får, inklusive de som fick avlivas. Vargens beteende i hagarna verkar vara ”slarvigt”, många får lämnas svårt skadade men vid liv.

– Den varg vi har DNA-spår på, från Orust, är en ung hane. Det kan vara så att den inte är en så bra jägare än men det är kraftfulla bett, säger Anita Bergstedt.

Skyddsjakten har utökades den andra augusti från enbart Orust kommun till att innefatta även Tjörn. Men det är fortfarande bara en varg som ska skjutas, eftersom Länsstyrelsen utgår från att den är en ensam djur bakom angreppen. Jakten får pågå till den 15 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.