Anne Sundgren, initiativtagare ”Bevara Högadalsskolan” och föräldern Björn Asplind är oroliga för Högadalsskolans framtid. Foto: SVT

Populära skolan i Mölnlycke kan rivas efter 40 år

Uppdaterad
Publicerad

Nu riskerar kommunala Högadalsskolan i Mölnlycke att rivas för att göra plats för friskolan Internationella engelska skolan.Förslaget har rört upp starka känslor bland många föräldrar. – Vi känner oss totalt överkörda, ledsna och oroliga. Våra barn är oroliga, säger Anne Sundgren, initiativtagare till ”Bevara Högadalsskolan”.

Högadalsskolan i Mölnlycke har funnits i 40 år nu och är mycket uppskattad av elever och lärare. Drygt 300 barn i låg- och mellanstadieåldern går här, men nu vill allianspartierna med Moderaterna i spetsen och Sportpartiet samt Sverigedemokraterna få igenom en avsiktsförklaring – ett förslag om att skolan kan komma att rivas. Tanken är i så fall att en friskola får ta plats istället.

– Det är väl bra att man försöker utveckla kommunen. Men utveckling måste inte betyda avveckling av fungerande verksamhet. Det måste inte finnas en motsatsrelation. Jag tycker att här borde kommunen tänka till istället för att avveckla en verksamhet som fungerar, säger föräldern Björn Asplind.

Maria Kornevik Jakobsson (C). Foto: Pressbild

Förslaget är än så länge i ett mycket tidigt skede menar kommunen. Förvaltningen har fått i uppdrag att ta fram ett förslag på avsiktsförklaring, och inga utredningar är gjorda ännu.

– Det är absolut inget beslut, säger Maria Kornevik Jakobsson (C), kommunalråd Härryda kommun. Man ska titta på Högadalsskolan som är en bra skola, och jag har full förståelse för alla de föräldrar som hör av sig och är oroliga för sina barn, men jag tycker man ska avvakta tills vi vet vad som händer.

Omvänt resonemang

Men resonemanget om att ta fram en avsiktsförklaring håller inte tycker föräldrarna. De menar att det är bättre att titta på förutsättningarna och ha en bra plan som man vill genomföra, med föräldrarnas samtycke.

– Jag förstår inte varför man ska göra en avsiktsförklaring som man inte har för avsikt att genomföra, det verkar som ett omvänt resonemang i min värld. Annars finns det ju ingen anledning att skriva en avsiktsförklaring, säger föräldern Björn Asplind.

– Vi är absolut inte emot genomförandet av Internationella Engelska skolan, vi är emot att riva den väl fungerande Högadalsskolan, säger Anne Sundgren, initiativtagare till ”Bevara Högadalsskolan”.

Den 17 september kommer ett möte att hållas för representanter med föräldrar, kommunen, Skanska och Internationella Engelska skolan, om skolans framtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.