Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra författaren Jan Jörnmark berätta om ryska konsulatet i Göteborg och tiden då området omgavs av rykten. Foto: SVT

Jan Jörnmark om ryska konsulatets historia i Göteborg: Omgivet av rykten

Uppdaterad
Publicerad

D, M och KD vill utreda möjligheterna att köpa det ryska konsulatet vid St Sigfrids plan i Göteborg. På onsdagen avgörs frågan i kommunstyrelsen, och partierna tror inte själva på expropiering, men vill få en juridisk bedömning i frågan.

– Konsulatet kommer troligen stå tomt i flera år, säger Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia.

I maj meddelade Ryssland att man stänger konsulatet i Göteborg, detta efter relationerna mellan Sverige och landet försämrats betydligt. Stängningen började den 1 september och nu ekar lokalerna tomma.

Men det verkar fortfarande bo folk i bostadsdelen av konsulatet. Balkongdörrar är öppna och blomkrukor syns i fönstren.

Expert på övergivna platser skeptisk

Jan Jörnmark, författare och docent i ekonomisk historia, har skrivit flera böcker om övergivna platser. Han berättar att byggnaden omgivits av rykten sedan 80-talet då ryssarna tog över den.

Se Jan Jörmark berätta om ryktestiden och vad han tror om expropiation i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.