Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se hur SVT Nyheter sökt svar från ryska utrikesministeriet – som till slut kommer med mejlbesked om ryska konsulatets framtid i Göteborg. Foto: SVT

Efter nedstängningen: Så ska Ryssland sköta konsulatet i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland ska lämna fastigheten, men säger samtidigt att de inte har några planer på att göra sig av med konsulatet i Göteborg. Det beskedet ger nu ryska utrikesministeriet i ett mejl efter att SVT Nyheter sökt svar i flera veckor.

”Vi utgår från att svenska myndigheter vidtar åtgärder för att skydda den tomt, de byggnader och anläggningar som ägs av Ryska federationen”, skriver ministeriet.

Starta klippet för se våra försök att få svar – och för att få veta vad huset kallats i folkmun.

Det är en stor byggnad med ett attraktivt läge. Huset som fram till 1 september var det ryska konsulatet i Göteborg. Men när Ryssland nu deklarerat att man lämnar huset träder många frågor fram om vad som ska hända med huset.

SVT har varit i kontakt med det ryska utrikesministeriet både per telefon och mejl. Efter att ha sökt svar i flera veckors tid kom det till slut per mejl:

”Vi utgår från att svenska myndigheter vidtar åtgärder för att skydda den tomt, de byggnader och anläggningar som ägs av Ryska federationen och används av det ryska generalkonsulatet i Göteborg.”

Ryssland forsätter sköta fastigheten

Vidare skriver utrikesministeriet att detta är Sveriges plikt, och hänvisar till Wienkonventionen om konsulära förbindelser från 1963. Ryssland förväntar sig alltså att Sverige ska skydda konsulatet i Göteborg, samtidigt som man själv fortsätter stå för skötsel:

”Underhållet av denna fastighet sköts av personalen på ryska ambassaden i Stockholm.” skriver utrikesministeriet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.