Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utvisningen av den svenska diplomaterna kan vara ett svar på SVT:s granskning av rysk underrättelseverksamhet, enligt SVT:s säkerhetsreporter John Granlund. Foto: SVT

”Vanligt att det andra landet svarar med samma mynt”

Publicerad

Fem svenska diplomater måste lämna Ryssland en månad efter att Sverige utvisat fem ryska diplomater. Ett väntat besked, menar SVT:s säkerhetsreporter John Granlund.

– I den här världen är det rätt vanligt att det andra landet svarar med samma mynt.

I april valde Sverige att utvisa fem ryska diplomater som egentligen tros ha arbetat som underrättelseoffiicerare, vilket SVT:s Uppdrag granskning var med om att avslöja.

Nu svarar Ryssland med att utvisa fem svenska diplomater. Samtidigt beslutar man även att stänga det svenska konsulatet i Sankt Petersburg och sitt eget konsulat i Göteborg.

– Det här är en ny företelse och ytterligare en försämring i relationerna mellan Ryssland och Sverige, menar Jan Granlund, SVT:s säkerhetsreporter.

Hör John Granlund om utvisningen av de svenska diplomaterna i klippet ovan.

Ryssland utvisar svenska diplomater

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.