Se turisthotellet och nöjeslokalen Oscars storhetstid – och förfall. Foto: SVT

Oscars på Marstrand kommer att rivas

Uppdaterad
Publicerad

Turisthotellet och Oscars på Marstrand kommer att rivas. Det beslutades i miljö- och byggnadsnämnden under torsdagen där alla partier var eniga.

Ärenden kring fastigheten Turisthotellet och tidigare nöjeslokalen Oscars har pågått i fjorton år utan att någon lösning dykt upp. Samtidigt har byggnaderna förfallit med mögelsvamp, skadedjur, och en fasad som sakta släpper taget.

– Huset är bortom all räddning och för att kunna komma vidare med planarbetet måste huset först rivas, säger Claes Andersson (L), miljö- och byggnadsnämndens ordförande i ett pressmeddelande.

”Har blivit farlig”

– Oscars/Turisten har blivit så farlig att den riskerar att falla ihop av sig själv, säger Anna Silfverberg Poulsen, verksamhetschef på samhälle och utveckling i samma pressmeddelande.

Exakt när rivningen ska se är upp till fastighetsägaren att bestämma. Det måste dock ske i samråd med kommunen eftersom byggnaderna ligger i en stadsmiljö.

Morgan Persson (UP), ordförande för samhällsbyggnadsutskottet i Kungälv håller med om att beslutet är nödvändigt.

– Det är nödvändigt för att komma vidare med den detaljplanen som vi har. Vi kan inte ha ett ruckel stående som det gjort i 14 år, säger han.

Gränsen har passerats

Fastighetsägaren Ernst Rosén vill bygga ett 20-tal lägenheter och en verksamhetslokal på fastigheten som ska passa in i den stadsmiljön som redan finns idag.

– Jag tycker det är tråkigt att det går så långt att en historisk klenod måste rivas. Men det finns inte någon annan möjlighet, säger Morgan Persson (UP).

Han menar att det finns många som vill bevara byggnaderna.

– Men det finns en gräns och den har väl passerats nu när miljö- och byggnadsnämnden fattat beslut om rivningstillstånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer