Götheborg blir kvar i Göteborg. Foto: SVT

Ostindiefararen blir kvar i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Ostindiefararen Götheborg hotades av försäljning till utlandet. Men under måndagsmorgonen stod det klart att hon räddas och blir kvar i Göteborg.

Under måndagsmorgonen blev det klart. Ostindiefararen Götheborg räddas av en grupp företagare i Göteborg.

Länge var skeppets framtid osäker men under måndagsförmiddagen står det klart att flera ”tunga” aktörer som tillsammans med Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen går in och räddar henne.

Götheborg ska ligga vid Masthuggskajen och man ska även bygga ett besökscenter i anslutning till platsen.

Det är ett konsortium med Stena, Elof Hansson, NCC och Riksbyggen som säkrar finansieringen tillsammans med Volvo Cars, AB Volvo och SKF.

Se Götheborgs jungfruresa 2005 här.

– Från näringslivets sida ser vi det som naturligt och viktigt att bidra till att bevara och utveckla handels- och sjöfartsstaden Göteborg, som numera också är en stark industristad. När staden nu går in i en ny tillväxtfas, som kommer att ge oss en ny och starkare profil, får vi inte glömma vår historia, säger Dan Sten Olsson, Stenas ägare och koncernchef i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Ostindiefararen är en utmärkt symbol för den anda och handlingskraft som lade grunden till vad Göteborg är idag. Genom att nu göra skeppet till en del av denna nya stadsdel kan vi koppla ihop vår historia med en framtid som är både spännande och utmanande. Det blir också ett viktigt tillskott till kultur och besöksnäring både under uppbyggnaden av stadsdelen och i framtiden, säger han.

Göteborgspolitikerna är glada över att skeppet blir kvar.

– Det är glädjande att vi har hittat en lösning, fantastiskt roligt att vi kan ha henne kvar i stan, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson.

De nya finanisärerna går in med 41 miljoner kronor under tio år, enligt Dan Sten Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ostindiefararen

Mer i ämnet