Ostindiefararen Götheborg stannar kvar i Göteborg. Foto: SVT

Ostindiefararen stannar i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Ostindiefararen Götheborg är till salu men nu pågår förhandlingar med nya finansiärer för att rädda kvar fartyget i Göteborg.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) säger att det pågår förhandlingar med nya finansiärer för att möjliggöra att Ostindiefararen Götheborg ska kunna bli kvar i Göteborg. De intressenter som nu är på väg in är ett konsortium av byggherrar med verksamhet i Göteborg.

– Det är mycket som inte är riktigt klart ännu, men vi hoppas bli klara inom en eller ett par veckor, säger Ann-Sofie Hermansson.

Ostindiefararen

Svenska Ostindiska Companiet AB som äger Götheborg har förluster på uppåt 65 miljoner kronor och i våras förklarade ägarstiftelsen att fartyget var till salu. Många gick ut på sociala medier och debattforum och beklagade att fartyget inte skulle bli kvar i Göteborg och efterlyste finansiärer. Uppenbarligen har efterlysningen lyckats.

Event-båt – inga seglatser

I ägarstiftelsen ingår för närvarande SKF, AB Volvo, Stena AB, Business Region Göteborg och Göteborgs Hamn.  Nu tillkommer alltså ett antal byggbolag och även Göteborg & Co kommer att ingå i den nya ägarkonstellationen.

  – De kommunala bolagen kommer att använda båten för event, staden kommer inte ta några ekonomiska risker här, säger Ann-Sofie Hermansson.

Hur mycket pengar som de nya intressenterna är beredda att investera är ännu inte officiellt, men de ska åtminstone räcka till underhåll av fartyget så länge det ligger vid kaj i Göteborg.

  – Det blir inga nya seglaster med den här lösningen, för det måste det komma in ytterligare intressenter, säger Ann-Sofie Hermansson till SVT Väst.

Det talas om att anlägga ett museum i anslutning till båten som är tänkt som en symbol, ett varumärke för Göteborg och den nya staden som är på väg att växa fram längs södra älvstranden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ostindiefararen

Mer i ämnet