Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överläkare Karin Sävman på Östra sjukhuset berättar om nya satsningen på neonatalvård – och hur små bebisar man kan rädda livet på nu för tiden. Foto: SVT

Östra sjukhuset satsar på för tidigt födda barn – bygger neonatalhus

Uppdaterad
Publicerad

Barn som föds innan vecka 28 och som överlever har ökat kraftigt sedan 70-talet – vilket ställer högre krav på både vården och lokalerna. För att klara den utvecklingen byggs just nu ett nytt förlossnings- och neonatalhus på östra sjukhuset i Göteborg.

Den nuvarande förlossnings- och neonatalavdelningen på Östra sjukhuset invigdes 1968. Då överlevde nästan inga barn alls som föddes innan vecka 28. I dag överlever 95 procent.

I dag kan barn som föds så tidigt som i vecka 22 överleva, vilket ställer andra krav på vården än tidigare. Även hur man hanterar för tidigt födda barn har förändrats stort över tid.

– När jag började arbeta här fick inte partnern vara med hela tiden som de får idag, då var det besökstider som gällde. I dag ser vi till familjen som helhet och det har vi inte plats för i lokalerna vi har nu, säger Karin Sävman, överläkare på förlossningen på Östra sjukhuset.

Sahlgrenska satsar trots sparkrav

Trots att Sahlgrenska Universitetssjukhuset behöver spara omkring 1,5 miljarder kronor i år, ska bygget av den nya sjukhusbyggnaden genomföras.

– Beslutet togs av regionstyrelsen redan 2018, enligt regional policy och riktlinjer för regionens hantering av investeringar, säger Göran Matejka, biträdande sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Bakgrunden är ett stort behov av ändamålsenliga lokaler enligt dagens standard. Nuvarande byggnad och dess vårdmiljöer invigdes för mer än ett halvt sekel sedan, säger han.

Enligt regionen kommer kostnaden för den nya förlossningsbyggnaden landa på 2,3 miljarder och ska stå klar 2028.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.