Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kanske det första exemplet på en art som kommer att dö ut i Sverige på grund av klimatförändring”. Hör botanikern Mats Havström förklara vad man gör för att försöka rädda blomman. Foto: Jurek Holzer/TT, Magnus Wennerholm/SVT

Ostronörten i Bohuslän kan dö ut på grund av klimatförändringar

Uppdaterad
Publicerad

Växten ostronört som har funnits i Bohuslän sedan istiden är nu på väg att dö ut – och experter menar att det nästan säkert beror på klimatförändringar. Försök har gjorts med stödplanteringar, vilket beskrivs som konstgjord andning som kan rädda mångfalden.

– Det är bara den första i en lång rad av växter som kommer att försvinna, och det är den första där man kan kan koppla det direkt till klimatförändringen så tydligt, säger Mats Havström, botanist på Botaniska trädgården i Göteborg.

Nödvändig konstgjord andning

Ostronört växer i Sverige enbart i Tanum, Strömstad och Öckerö, och den behöver kalla vintrar för att fröna ska gro i det vilda. Länsstyrelsen i Västra Götaland varnar nu för att den unika växten kan bli den första som helt utrotas i Sverige, det skriver Bohusläningen i dag.

– Vi har jobbat ett antal år med stödplanteringar på Rörö som i och för sig har lyckats bra. Men det är konstgjord andning, de måste ju klara sig på egen hand. Samtidigt är sådan konstgjord andning nödvändig om vi ska ha någon biologisk mångfald i framtiden, säger Mats Havström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.