– Vi ser tyvärr att fler hyresgäster upplever en otrygghet där de bor. För att öka tryggheten behöver vi samverka med många andra aktörer, säger Martin Blixt, VD Framtidenkoncernen. Foto: SVT

Otryggheten ökar bland hyresgäster i Göteborg

Publicerad

Framtidskoncernens årliga mätning av kundnöjdheten bland sina hyresgäster visar att de generellt sett är nöjda med bemötandet från sin hyresvärd och boendet i stort, men att otryggheten ökar i vissa områden.
– Det är tråkigt att få en sådant besked. Men det är ju så det ser ut i samhället i stort, säger Ann Törnblom, kommunikationschef på Framtidskoncernen.

Martin Blixt, tf VD Framtidenkoncernen.

Framtidenkoncernens årliga kundundersökning, som i år gick ut till 35 000 av deras totalt 72 000 hushåll, görs för att de allmännyttiga bostadsföretagen ska utveckla och förbättra sin verksamhet. Det uppger Ann Törnblom, som är kommunikationschef på Framtidskoncernen. I år har 58,4 % av hyresgästerna svarat på enkäten

– Vår kundmätning är ett sätt för våra hyresgäster att påverka sitt boende och ett viktigt verktyg för oss när vi planerar verksamheten, säger Martin Blixt, tf VD Framtidenkoncernen i ett pressmeddelande.

Gårdstensbostäder får högst betyg

Mätningen sammanfattas i ett serviceindex, som visar hur stor andel av hyresgästerna som är ganska eller mycket nöjda med sitt boende i stort.

Gårdstensbostäder höjer sitt serviceindex från 78,5 till 81 procent och är det bolag som får högst betyg av sina hyresgäster, enligt Ann Törnblom.

Men så var det detta med otryggheten. Hur mycket mer otrygga är hyresgästerna i år jämfört med förra året?

Ann Törnblom, kommunikationschef på Framtidskoncernen.

– Det är klart att skjutningar och kriminalitet märks av i vår kundundersökning. Trygghetsindex låg förra året som mest på 75 procent, medan det i år ligger på 70 procent, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Fler trygghetsvärdar

– Vi ser tyvärr att fler hyresgäster upplever en otrygghet där de bor. För att öka tryggheten behöver vi samverka med många andra aktörer, men vi som bostadsföretag har en viktig roll att fylla, säger Martin Blixt.

För att öka tryggheten för hyresgästerna har det under året tillsatts trygghetsvärdar i Hammarkullen, Biskopsgården, Bergsjön, Tynnered, Lövgärdet och Hjällbo.

– I Gårdsten har vi haft trygghetsvärdar i över tio år på kvällar och nätter. Nu hoppas vi att det kommer att göra skillnad och få effekt i de resterande områdena också, säger Ann Törnblom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer