Bilar körde genom vattenmassor i centrala Uddevalla under måndagen. Foto: SVT

”Dennis” fortsätter härja i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagens morgon har den hårda vinden fällt fler träd som orsakar trafikstopp för bilar och tåg.

De höga vattennivåerna orsakar översvämningar på sina håll. I Uddevalla noterades att vattennivån var 140 centimeter över det normala.

Det är höga vattennivåer som ställer till det i Västsverige just nu. SMHI har utfärdat klass 2-varning för höga vattennivåer.

– Vi har normal beredskap. Vi har haft några nedfallna träd, och folk ringer in med frågor om hur de ska hantera vatten som tagit sig in i  hus och fastigheter. I vissa fall får vi åka ut och hjälpa till. Vi är inte helt nedringda, utan samtalen kommer i en strid ström, säger Niklas Signell, inre befäl i Södra Älvsborgs räddningstjänst.

Stormen Dennis

Extra beredskap i Svenljunga

Det är främst Viskan och Ätran som har höga vattennivåer just nu, som betyder att vissa kommuner har extra beredskap, exempelvis i Borås och Svenljunga.

I Svenljunga kommun har man koll på varje centimeter i Ätran. Stenbron är avstängd för trafik.

”Det är livsfarligt att befinna sig på bron” skriver kommunen på sin Facebook-sida.

– Nu är det något alldeles i hästvägar här, säger samhällsbyggnadschef Fredrik Ekberg i Svenljunga.

Under måndagen håller kommunen koll på att pumpstationer och reningsverk fungerar som de ska.

– Det är en del som ringer och är oroliga över att det ska komma in vatten i källare och liknande. Vi försöker informera dem om att det är fastighetsägarens ansvar att se till att vattnet inte drabbar fastigheten. Kanske kan man få tag på en dräneringspump, säger Anders Hellberg, VA-chef i kommunen.

Centrala Uddevalla översvämmat

Uddevallabron är stängd för all tung trafik och alla andra fordon ska köra försiktigt med reducerad hastighet. Bastionsgatan i Uddevalla är helt avstängd på grund av översvämningar.

Under måndagen drabbades delar av centrala Uddevalla av översvämningar när vattennivåerna steg till 140 centimeter över det normala. Bilar fick bogseras ur vattenmassorna.

Borås varnar för fallande träd

I Borås är det höga nivåer i Viskan som orskar höjd beredsakp.

Kommunen uppmanar folk att ta det försiktigt i skog och mark eftersom den vattenmättade marken kan få träd att falla.

Nedfallna träd drabbar trafiken

Det blåser kuling på Kattegatt och på Vänern just nu, och de hårda vindarna ställer till det för trafiken.

Nedfallna träd ställer till det i trafiken just nu. På väg 574 vid Jordfallsmotet har nedfallna träd hamnat på vägbanan, och trafiken drabbas i väntan på röjning. Även väg 2872 i båda riktningarna fråmn Backagården till Suntak har träd över hela vägbanan.

Färjan vid Kornhallsleden släpper inte på några tunga fordon på grund av de höga vattennivåerna.

Tåg ersätts av bussar

Tågtrafiken mellan Göteborg och Borås är inställd på grund av vädret. Ersättningsbussar trafikerar sträckan.

Även tågen mellan Vänersborg och Varberg samt mellan Stenungsund och Strömstad är ersatta med bussar på grund av väderleken.

Kuling och höga vattennivåer – hur farligt är det?

Klass 2-varning för mycket höga vattenflöden: Mycket höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vart tionde år och vart femtionde år. Översvämningsproblem på utsatta ställen.

Kuling och klass 1-varning för vindar: Medelvind från 14 m/s upp till 25 m/s. Farligt för fritidsbåtar och små yrkesfartyg.

källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Dennis

Mer i ämnet