Visa alla (2)

Ovädret orsakar tågstopp och trafikolyckor

Publicerad

SMHI varnar under söndagen för mycket hårda vindbyar som dragit in över Västsverige. Ovädret orsakar stopp i tågtrafiken mellan Munkedal och Strömstad, vattensamling på vägarna och nedfallna träd.

Ovädret har dragit in över Västsverige och under dagen orsakade det stopp på tågsträckan mellan Uddevalla och Strömstad. det har orsakat stopp på tågsträckan mellan Uddevalla och Strömstad.

– Tågen började gå från Uddevalla vid 14.00 men de går till Munkedal därifrån ersätts med buss till Strömstad, det kommer vara dynget ut. Sen är det stopp mellan Grästorp och Vargön där har ett träd fallit ned. Vi har haft problem under hela dagen med träd som fallit ned i blåsten, säger Camilla Hult, presskommunikatör på Trafikverket.

Vattenplaning på E6:an

Även trafikolyckor på E6:an vid Kärramotet och vid Ullevimotet under söndagsmorgonen orsakades av ovädret på grund av vatten som samlats på vägarna.

Ovädret orsakar en del nedfallna träd längs västkusten. Mellan Ubbhult och Hällingsjö har träd fallit ner och blockerar väg 503. Även mellan Fristad och Borgstena utanför Borås blockerar ett träd väg 183.

Uddevallabron avstängd för tung trafik

Vid 11.30-tiden meddelade Trafikverket att tung trafik på Uddevallabron leds om mot gamla E6:an runt Uddevalla. Bron kommer att vara avstängd för tung trafik fram till klockan 16.

– Det har kommit upp i de vindnivåerna så lastbilar, bussar och bilar med släp leds om. Vanliga personbilar kan fortfarande köra men där är hastigheten sänkt. Om det ökar ytterligare några meter per sekund och beroende på vindriktning så kan det bli aktuellt att stänga bron för all trafik, säger Claes Hedberg, trafikledare på Trafikverket.

Det är även sänkt hastighet på Svinesundsbron och översvämningar på en del vägar.

– Det är viktigt att planera sin körning, hålla avstånd och hastighet. Var observant i kurvor eftersom det kan ha blåst ned träd eller skyltar. Skulle man se något på vägarna kan man höra av sig till Trafikverket, säger Claes Hedberg.

Stormigt hav

På Väderöarna utanför Hamburgsund blåser det 21,9 meter per sekund.

– Jag har själv inte varit ute på havet idag men havet är stormigt men vi har inga vågor som slår in över bryggan. Det tar 30-40 minuter hit i vanliga fall med båt men eftersom man måste köra med reducerad hastighet så tar det nog upp mot en timme, säger Mathilda Eriksson, värdinna på Väderöarnas värdshus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer